Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρακολουθούν τηλεόραση καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο από τα συνομήλικά τους που δεν καθηλώνονται μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health.

Η έρευνα έγινε από τις Rebecca Spencer και Abigail Helm στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Το δείγμα απάρτιζαν 470 παιδιά προσχολικής ηλικίας από την δυτική Μασαχουσέτη. Οι γονείς και όσοι φρόντιζαν τα παιδάκια απάντησαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια με δημογραφικά και άλλα στοιχεία για την υγεία και τη συμπεριφορά τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι το 36% των παιδιών 3-5 ετών έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους και το ένα τρίτο αυτών αποκοιμοιούνται με την τηλεόραση ανοιχτή, παρακολουθώντας συχνά προγράμματα για ενηλίκους.

Για την καταγραφή της επίπτωσης της τηλεόρασης στον ύπνο των παιδιών οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ειδική μικροσυσκευή που φόρεσαν τα νήπια για 16 συνεχόμενες ημέρες στον καρπό τους.

Κι ενώ ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας φάνηκε να είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε όσα παρακολουθούσαν τηλεόραση, δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει την απώλεια των βραδινών ωρών ξεκούρασης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από μια ώρα την ημέρα κοιμόντουσαν 22 επιπλέον λεπτά τη νύχτα ή σχεδόν 2,5 ώρες την εβδομάδα, συγκριτικά με εκείνα που παρακολουθούσαν τηλεόραση πάνω από 60 λεπτά καθημερινά. Ακόμα, εκείνα που δεν είχαν τηλεόραση στο δωμάτιο τους κοιμόντουσαν 30 επιπλέον λεπτά κάθε βράδυ. Κι εκείνα που είχαν τηλεόραση, ενώ τα μεσημέρια κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 12 λεπτά περισσότερο, εξακολουθούσαν να κοιμούνται 17 λεπτά λιγότερο σε εύρος 24ωρου.

«Οι γονείς υποθέτουν ότι η τηλεόραση βοηθά τα παιδιά να κοιμηθούν. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Διαπιστώσαμε ότι δεν κοιμούνται ούτε επαρκώς, ούτε ποιοτικώς», λέει η Rebecca Spencer.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά δύο έως τεσσάρων ετών δεν θα πρέπει να περνούν περισσότερα από 60 λεπτά την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, ενώ είναι προτιμότερο να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση.

Πάντως, στην αμερικανική μελέτη το 54% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν τηρούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ και όταν επρόκειτο για το Σαββατοκύριακο το ποσοστό έφτανε το 87%.