Για τα άτομα χωρίς καρδιακή νόσο, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης με σκοπό την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής εγκεφαλικής αιμορραγίας στον εγκέφαλο, σύμφωνα μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology.

Εδώ και χρόνια οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες έχουν ταχθεί υπέρ της χορήγησης καθημερινώς ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο έναντι των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Κι ενώ τα επιστημονικά στοιχεία είναι αναμφισβήτητα ότι πράγματι αυτή πρωτοπαθής προληπτική τακτική είναι αποτελεσματική, πολλοί γιατροί και ασθενείς είναι διστακτικοί στην εφαρμογή των οδηγιών αυτών λόγω του σπάνιου αλλά σοβαρού ενδεχομένου εσωτερικής αιμορραγίας.

Στην νέα μεγάλη ανασκόπηση, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 13 κλινικές μελέτες που είχαν εστιάσει στη σύγκριση ασπιρίνης έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo) ή της απουσίας θεραπείας σε περισσότερα από 134.000 ενήλικα άτομα.

Ο κίνδυνος ενδοκρανιακής αιμορραγίας ήταν σπάνιος: η λήψη ασπιρίνης σχετίστηκε με δύο επιπλέον περιπτώσεις αυτού του είδους εσωτερικής αιμορραγίας για κάθε 1.000 άτομα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν 37% υψηλότερος στα άτομα που έπαιρναν ασπιρίνη έναντι όσων δεν έπαιρναν καθόλου τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.

«Η ενδοκρανιακή αιμορραγία είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους γιατρούς γιατί σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και δια βίου κακής υγείας», σχολιάζει ο συγγραφέας της ανασκόπησης Dr. Meng Lee από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής Chang Gung της Ταϊβάν.

Και προσθέτει ότι «τα νεότερα ευρήματά μας δείχνουν ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την χορήγηση χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης στα άτομα χωρίς συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο».

Για τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα, το όφελος της χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης για την πρόληψη νέου επεισοδίου είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο, αλλά στους υγιείς ανθρώπους δεν τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, αφού το ενδεχόμενο αιμορραγίας μπορεί σοβαρότερο από τα οποιαδήποτε οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιακής νόσου σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία έχει ενσωματωθεί ειδική αναφορά για την απόλυτη εξισορρόπηση οφέλους-κινδύνου από την λήψη ασπιρίνης, αναφορικά με το ενδεχόμενο αιμορραγίας. Για τους ηλικιωμένους, που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγίας συγκριτικά με τα νεότερα άτομα, οι κίνδυνοι αιμορραγίας μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη.