Στη δίνη του κορωνοϊού κινείται πλέον η Ευρώπη αλλά και η χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όσο όμως πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, οι επαφές μας θα αυξηθούν με αποτέλεσμα η κατάσταση να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί περαιτέρω.

Εάν όμως ακολουθήσουμε τους παρακάτω τέσσερις κανόνες για να περιορίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Simon Nicholas Williams, Ανώτερο Λέκτορα του Πανεπιστημίου Swansea τους οποίους μπορούμε να εφαρμόσουμε, έτσι ώστε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Εμβολιαστείτε

Ακόμα και αν ακόμα δεν έχετε εμβολιαστεί, η χορήγηση της πρώτης δόσης, εκτός από την ενισχυτική τρίτη δόση που φυσικά είναι απαραίτητη, επιβάλλεται να μπει στην χριστουγεννιάτικη σας λίστα. Το εμβόλιο είναι μια από τις ειδοποιούς διαφορές της φετινής χρονιάς από την περσινή, παρέχοντας σίγουρα μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου και τη μεταδοτικότητα του ιού. Μάλιστα, πρόσφατη αγγλική μελέτη ανέδειξε ότι ακόμα κι αν κολλήσετε κορωνοϊό αλλά έχετε πλήρως εμβολιαστεί, μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσής του ιού στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον περίπου κατά 27%.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης η χορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης. Λόγω του lockdown και των περιορισμένων μετακινήσεων τον προηγούμενο χειμώνα, η έκθεσή μας στη γρίπη ήταν μηδαμινή, οπότε φέτος αυξάνονται οι πιθανότητες της νόσησης. Ο συνδυασμός μάλιστα γρίπης και κορωνοϊού δεν είναι και ο ιδανικός, καθώς εάν νοσήσετε ταυτόχρονα, διπλασιάζεται και ο κίνδυνος θανάτου. Αντίστοιχα, μειώνοντας τα περιστατικά γρίπης, αποσυμφορίζεται παράλληλα και το υγειονομικό σύστημα.

Ελαττώστε τις κοινωνικές σας επαφές πριν τις γιορτές 

Εφόσον έχετε εμβολιαστεί, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα στο επόμενο διάστημα μέχρι την εκκίνηση των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι να εκτεθείτε όσο το δυνατόν λιγότερο στον ιό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιορίσετε τις κοινωνικές σας επαφές.

Ένα ασφαλές μέτρο είναι να διατηρήσετε ένα στενό κύκλο επαφών με τα ίδια πρόσωπα, περιορίζοντας παράλληλα και τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους όπως για παράδειγμα τα πάρτι. Δεν εννοούμε φυσικά να κλειστείτε στο σπίτι και να μην δείτε… άνθρωπο, όμως για παράδειγμα, πηγαίνοντας σε ένα πάρτι αντί για πέντε, μειώνετε κατά πολύ τις πιθανότητες. Ένας ήσυχος Δεκέμβριος προμηνύει σίγουρα λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στην εορταστική περίοδο.

Μικρότερες κοινωνικά συνευρέσεις

Ο κανόνας των 6 ή ακόμα και λιγότερων ατόμων θα πρέπει να εφαρμοστεί και φέτος στο εορταστικό τραπέζι. Στοιχεία ερευνών άλλωστε έχουν αποδείξει ότι αντίστοιχοι περιορισμοί στη συγκέντρωση ατόμων σε κλειστούς χώρους είναι ακόμα ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τον αριθμό των επαφών μας και να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Επομένως, καλό θα ήταν να περιμένουμε μέχρι το 2022, με την ελπίδα να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερες συνευρέσεις.

Καλός αερισμός των κλειστών χώρων 

Ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα, επομένως ακόμα ένα αποτελεσματικό μέτρο για να περιορίσουμε τη διάδοσή του στους εσωτερικούς χώρους είναι ο καλός αερισμός τους, στοχεύοντας στην ανακύκλωση του αέρα. Υπάρχει όμως και ένα θετικό στοιχείο, καθώς οι κρύες θερμοκρασίες ισοδυναμούν με καλύτερη ροή του αέρα, επομένως μπορείτε ακόμα και να αφήσετε το παράθυρο λίγο ανοιχτό ή στην ανάκληση.

Διαφορετικά, μπορείτε να αφήσετε το παράθυρο ανοιχτό για 10 λεπτά την ώρα στο σπίτι ή να «μεταφέρετε» τις κοινωνικές σας επαφές σε εξωτερικούς αλλά προστατευμένους από το κρύο χώρους με στόχο τη μείωση του κινδύνου της μετάδοσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης – Οι δυο κινήσεις που προστατεύουν

Κορωνοϊός – Σταγονίδια: Έρευνα αποκαλύπτει πόσα αρκούν για να νοσήσουμε