Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στο είδος της που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο The Lancet, οι ερευνητές προχώρησαν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται απότομα τις εβδομάδες μετά την διάγνωση με COVID-19.

Στη μελέτη συμπεριελήφθη κάθε άνθρωπος στη Σουηδία που είχε διαγνωστεί με COVID-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2020 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2020. Το σύνολο των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα άγγιξε τους 87.000, με το 57% να είναι γυναίκες και τη μέση ηλικία τους τα 48 έτη. Για τις ανάγκες τις μελέτης, οι ερευνητές τούς συνέκριναν με περισσότερους από 348.000 Σουηδούς πολίτες, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου που όμως δεν είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση με COVID-19, ο κίνδυνος  καρδιακής προσβολής αυξήθηκε από τρεις έως οκτώ φορές. Οι πιθανότητες ενός  εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω θρόμβωσης διπλασιάστηκαν από τρεις σε έξι φορές. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν και οι δύο κίνδυνοι μειώθηκαν σταθερά αλλά παρέμειναν αυξημένοι κατά τον πρώτο μήνα τουλάχιστον.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν είναι μόνο η περίπτωση της COVID-19 που αυξάνει έστω και προσωρινά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού και άλλες βακτηριακές ή ιικές λοιμώξεις όπως η γρίπη φαίνεται ότι αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη με την COVID-19 ίσως επειδή ενεργοποιεί μία πιο υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση που κάνει τη θρόμβωση ακόμα πιο πιθανή.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ποια ορμόνη «χτυπάει» – Η εξέταση που συνιστάται με την διάγνωση Covid-19

Καινοτόμο και χρηστικό τεστ για την ταχεία διάγνωση ασθενών με Covid-19

Χωρίς όφελος η χορήγηση αντιθρομβωτικής αγωγής σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19