*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Βάζοντας για μία ημέρα αντιηλιακό, ορισμένα συστατικά του μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα και να παραμείνουν σε επίπεδα αρκετά υψηλά, προειδοποιούν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες. Η έρευνα τους έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, όπως αναφέρει το CNN.

«Κάποια από τα συστατικά που εμπεριέχουν οι αντιηλιακές κρέμες εισχωρούν στο αίμα και μάλιστα σε επίπεδα αρκετά υψηλά, σύμφωνα με πιλοτική μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων, παρακλάδι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FED)», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, η συγκέντρωση των συστατικών στο αίμα συνέχισε να αυξάνεται καθώς γινόταν η χρήση του αντιηλιακού, παραμένοντας στο σώμα τουλάχιστον επί 24 ώρες μετά τη λήξη της χρήσης του.

Οι τέσσερις χημικές ουσίες που μελετήθηκαν – avobenzone, oxybenzone, ecamsule και octocrylene – συγκαταλέγονται στις 12 χημικές ουσίες για τις οποίες πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FED) είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο των εταιρειών που τις παρασκευάζουν, προτού θεωρηθούν γενικά ασφαλείς και αποτελεσματικές.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση αντιηλιακού;», διερωτάται το CNN. «Σε καμία περίπτωση, όχι», δηλώνουν οι ειδικοί. «Πρέπει να πραγματοποιηθούν μελέτες για να αξιολογηθεί αυτό το εύρημα», τονίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Λέφελ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να συνεχίσουν να είναι επιθετικοί σε ότι αφορά την προστασία από τον ήλιο».

«Ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός εδώ», δηλώνει ο Σκοτ Φάμπερ, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων της Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον ή EWG, που κάθε χρόνο δημοσιεύει έναν οδηγό για τα αντιηλιακά.

«Δεν είναι είδηση ότι οι ουσίες που βάζετε στο δέρμα σας απορροφώνται από το σώμα… Οι μελέτες που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να εστιάσουν στο αν η χημική απορρόφηση θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλο τον κόσμο, το μελάνωμα κατατάσσεται ως η 19η συχνότερη μορφή καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.