Νέα μελέτη για τους παράγοντες που αυξάνουν τη θνησιμότητα σε ασθενείς με COVID-19 ανατρέπει τις βασικές επιστημονικές υποθέσεις που απέδιδαν τους θανάτους των σοβαρά νοσούντων σε ταυτόχρονη λοίμωξη όπως βακτηριακή πνευμονία ή σε υπερφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού. Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Nature Microbiology, ο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου είναι το υψηλό φορτίου του ιού SARS-CoV-2 στους πνεύμονες των ασθενών.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι το ιικό φορτίο στους αεραγωγούς των ασθενών που απεβίωσαν ήταν έως και 10 φορές υψηλότερο από τους βαριά νοσούντες που επέζησαν, χωρίς να εμπλέκεται κάποια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη, ενδεχομένως λόγω της συχνής χορήγησης αντιβιοτικών σε σοβαρά περιστατικά COVID-19, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Παράλληλα, αναφορικά με προηγούμενες υποθέσεις ότι ο ιός πιθανώς ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στους ιστούς των πνευμόνων αυξάνοντας επικίνδυνα τα επίπεδα φλεγμονής, οι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Imran Sulaiman, MD, PhD, επικουρικός καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο NYU Langone Health, η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού ήταν ανάλογη του ιικού φορτίου.

Σύμφωνα με τον Δρ Sulaiman, είναι σημαντικό φορείς όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να αναθεωρήσουν τις οδηγίες τους σχετικά με τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19, όπως η ρεμντεσιβίρη, και να ενθαρρύνουν τη χρήση τους ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη θεραπεία των ασθενών.

Μειωμένη επίκτητη ανοσία

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 589 περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό και από τα δύο φύλα, 142 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε έλεγχο και διάνοιξη των αεραγωγών με βρογχοσκόπηση. Στο πλαίσιο της έρευνας ανέλυσαν το ποσοστό του ιού στους κατώτερους αεραγωγούς και ταυτοποίησαν τα μικρόβια που εντοπίστηκαν μελετώντας μικρά τμήματα του γενετικού κώδικά τους, καθώς και τους τύπους κυττάρων και ενώσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συγκριτικά με τους επιζήσαντες, οι ασθενείς που κατέληξαν είχαν κατά 50% χαμηλότερα επίπεδα ειδικών πρωτεϊνών του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες στοχεύουν στους παθογόνους εισβολείς και τους απομνημονεύουν ώστε ο οργανισμός να ανταποκριθεί άμεσα σε κάποια νέα επίθεση μελλοντικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη της ρίζας αυτού του προβλήματος θα ανοίξει το δρόμο για στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για όσους περπατούν έτσι

Ασπιρίνη: Πότε να παίρνουμε προληπτικά για να αποφύγουμε ένα καρδιακό επεισόδιο

Κορωνοϊός: Με ποιο σύμπτωμα ξεκινάει συνήθως η Covid-19