Οι αμυλοειδείς πλάκες, χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο των πασχόντων, ενδεχομένως να μπορούν να εντοπιστούν χωρίς κάποια περίπλοκη επεμβατική εξέταση κι έτσι να διαγνωστεί εγκαίρως η νευροεκφυλιστική ασθένεια που πλήττει τη μνήμη όλο και νεότερων ανθρώπων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η συσσώρρευση της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης μπορεί να συμβαίνει και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού σε ασθενείς που αργότερα διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο ανθρώπινα όργανα έχουν όμοια παθολογία.

Σε μικρή μελέτη που έκαναν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου συνέκριναν αμυλοειδείς πλάκες από αμφιβληστροειδή και τμήματα εγκεφάλου ασθενείς ώστε να συγκρίνουν τον κίνδυνο νευροεκφύλισης του εγκεφάλου σε άτομα με πολύ μικρές συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η παρουσία «κηλίδων» στον αμφιβληστροειδή συσχετίζονταν με εγκεφαλικές απεικονίσεις που έδειχναν υψηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι μια μη επεμβατική εξέταση του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μπορεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο βιοδείκτη για την έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως σχολιάζει ο Δρ Robert Rissman καθηγητής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο στο Alzheimer’s & Dementia που δημοσιεύθηκε η μελέτη, «στην έρευνα έλαβαν μέρος οκτώ ασθενείς αλλά τα ευρήματα μας είναι ενθαρρυντικά διότι θέτουν τη βάση για προ-κλινική διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ απλά με την εξέταση του αμφιβληστροειδή χιτώνα αντί των δύσκολων και κοστοβόρων εγκεφαλικών απεικονίσεων».

Η επιστημονική ομάδα ήδη σχεδιάζει μεγαλύτερου εύρους μελέτη για την πλήρη τεκμηρίωση της σχέσης αμφιβληστροειδικού και εγκεφαλικού β-αμυλοειδούς στην έγκυρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε περισσότερα 

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έτσι μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση άνοιας κατά 5 χρόνια

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τρόπος ζωής που προστατεύει το μυαλό και μειώνει τον κίνδυνο