Μια πρωτοποριακή θεραπεία που μπορεί να αποκαταστήσει σημαντικά την κινητικότητα στους πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον εφηύραν επιστήμονες από το Western University του Καναδά.

Οι ασθενείς που μέχρι τώρα έμεναν καθηλωμένοι στο σπίτι τους λόγω της ασθένειας, μπορούν τώρα να περπατούν ελεύθερα μέσω ηλεκτρικής διέγερσης στη σπονδυλική τους στήλη.

Οι Καναδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που ενισχύει τα σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο στα άκρα και αντίστροφα, επιτρέποντας στον ασθενή να περπατήσει κανονικά και προσφέροντας μια πραγματικά ανεκτίμητη βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έπασχαν από την ασθένεια για περισσότερα από 15 χρόνια και δεν έχουν περπατήσει με αυτοπεποίθηση για αρκετά χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο για μένα να βλέπω αυτούς τους ανθρώπους από εκεί που ήταν περιορισμένοι στο σπίτι τους και να κινδυνεύουν να πέσουν ακόμα κι εκεί, τώρα να μπορούν να πάνε για ψώνια ή για διακοπές», σχολιάζει ο Mandar Jog, καθηγητής του Western University.

Η 66χρονη Gail Jardine δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής της έχει βελτιωθεί εδώ και δύο μήνες, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε το εμφύτευμα. Μέχρι πρότινος η κ. Jardine παρέμενε καθηλωμένη στο σπίτι, ενώ έπεφτε συνήθως δύο ή τρεις φορές την ημέρα, χάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Πλέον, όμως, μπορεί να περπατήσει ελεύθερα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Το ένα τέταρτο των ασθενών με νόσο Πάρκινσον δυσκολεύονται να περπατήσουν, καθώς το περπάτημα απαιτεί συντονισμένα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των ποδιών. Πρώτα ο εγκέφαλος «λέει» στα πόδια να κινηθούν κι έπειτα λαμβάνει τα σήματα της κίνησης από τα πόδια, στέλνοντας οδηγίες για το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με τη θεωρία του καθηγητή Jog, η νόσος Πάρκινσον περιορίζει τα σήματα που επιστρέφουν στον εγκέφαλο – σε αντίθεση με αυτά που προέρχονται από αυτόν – προκαλώντας τη διακοπή αυτής της επαναληπτικής διαδικασίας και την «παγίδευση» των ασθενών σε ακινησία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η η ηλεκτρική δραστηριότητα που προσφέρει το εμφύτευμα αναζωπυρώνει τον μηχανισμό ανάδρασης από τα πόδια στον εγκέφαλο, ο οποίος μειώνεται από την ασθένεια. «Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική θεραπεία αποκατάστασης. Είχαμε σκεφτεί ότι τα κινητικά προβλήματα εμφανίστηκαν στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, διότι τα σήματα από τον εγκέφαλο δεν έφταναν στα πόδια. Φαίνεται, όμως, ότι τα σήματα που επιστρέφουν στον εγκέφαλο είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην ανακάλυψη αυτού του εμφυτεύματος, η Δρ. Beckie Port από τη φιλανθρωπική κοινότητα για τη νόσο Πάρκινσον της Βρετανίας σχολίασε: «Αν οι μελλοντικές μελέτες δείξουν τα ίδια, πολλά υποσχόμενα, αποτελέσματα, οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, δίνοντάς τους την ελευθερία να απολαμβάνουν καθημερινές δραστηριότητες».