Η άνοια αποτελεί κατά κύριο λόγο μια νόσο που απειλεί  άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά σύμφωνα με νεότερα δεδομένα το 5% των περιστατικών αφορούν ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.

Επισκόπηση 95 διεθνών ερευνών καταλήγει στην διαπίστωση ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν πρώιμη έναρξη άνοιας που εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικίων 30-64.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της άνοιας σε νεαρή ηλικία είναι σπάνια μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι μπορεί να εκδηλωθεί πρώιμα υποστηρίζει ο νευρόλόγος της κλινικής Mayo δρ. David Knopman, που ειδικεύεται στην άνοια.

Επειδή η άνοια σε νεαρή ηλικία είναι τόσο ασυνήθιστη, σημείωσε ο δρ. Knopman, οι περισσότεροι γιατροί – συμπεριλαμβανομένων των νευρολόγων – έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία στη διάγνωσή της.

Και δεδομένου ότι η άνοια συνδέεται συνήθως με τη γήρανση, είναι φυσικό τυχόν προβλήματα μνήμης σε νεότερες ηλικίες να αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην ηλικία τους.

Σύμφωνα με άρθρο του δρ Knopman που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology τυχόν συμπτώματα απώλειας μνήμης σε νεαρές ηλικίες τείνουν να αποδίδονται στην κατάθλιψη ή το άγχος, κάτι που δεν είναι παράλογο.

Γι’ αυτό και ο ειδικός επισήμανε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα που επιμένουν, ενώ το εύρος των συμπτωμάτων δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Υπάρχουν λόγου χάρη παράπονα που αφορούν την αντίληψη και τα οποία  ξεπερνούν τα κενά μνήμης, αλλά σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης , την κρίση και την μάθηση;

Στη νεότερη επισκόπηση οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Άνοιας του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ με επικεφαλής τον δρ Hendriks προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον αριθμό των πασχόντων από άνοια πρώιμης έναρξης πριν τα 60 έτη.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 119 περιπτώσεις άνοιας πρώιμης έναρξης ανά 100.000 άτομα παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο.

Με βάση τον επιπολασμό της άνοιας διεθνώς, το ποσοστό πρώιμης έναρξης ανέρχεται σε 5% σύμφωνα με τον δρ Knopman.

Η ομάδα του δρ Hendriks διαπιστωσε ότι η άνοια ήταν σπάνια στις ηλικίες 30-34 ετών – σχεδόν μια περίπτωση ανά 100.000. Στους άνω των 60 ετών ο επιπολασμός της νόσου ήταν 77 ανά 100.000.

Δυστυχώς η σπανιότητα της νόσου σε νεαρές ηλικίες έχει σαν αποτέλεσμα να μένει αδιάγνωστη, με μέσο διάστημα τα 4,5 χρόνια μέχρι την διάγνωση συγκριτικά με τα κάτω από τρία χρόνια μεταξύ των γηραιότερων ενηλίκων με άνοια.

Πέραν της έλλειψης εμπειρίας των γιατρών ο δρ Hendriks επισημαίνει ακόμη ένα παράγοντα που καθιστά τη διάγνωση της άνοιας δύσκολη. Σύμφωνα με τον ειδικό αντί την έκπτωσης της μνήμης οι νέοι άνθρωποι συχνά  μπορεί να έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά, το συναίσθημα ή ορισμένες φορές και στο λόγο.

Πρόκειται για συμπτώματα που μπορεί να στρέψουν τη διάγνωση στη λάθος κατεύθυνση, όχι μόνο στην κατάθλιψη, αλλά και στο σύνδρομο burnout ή σε προβλήματα σχέσης.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έτσι μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση άνοιας κατά 5 χρόνια

Άνοια: Η συνήθεια που μας κάνει να «χάνουμε» το μυαλό μας

Άνοια: Η χρόνια ανεπάρκεια που αυξάνει πάνω από 70% τον κίνδυνο νόσου