Το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τώρα ομάδα ειδικών με τη συμμετοχή του Δρ. Πέτρου Κόκκινου, λέει ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα των ανδρών συνδέεται και με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Stroke, ερευνητές στη Νορβηγία έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 2.014 άντρες μέσης ηλικίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Εκείνοι που είχαν χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης ή όσοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται αλλά δεν συνέχισαν στην πορεία, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτούς που παρέμειναν σε καλή φυσική κατάσταση ή απέκτησαν ένα καλό επίπεδο στην πορεία της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εγγραφή των ανδρών στο δείγμα της μελέτης έγινε μεταξύ των ετών 1972-1975 και οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 59 ετών. Η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα αξιολογήθηκε στην αρχή και για επτά χρόνια, μέσω εργομετρικού ποδηλάτου και μετρήσεων στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των ανδρών για 24 ακόμη χρόνια, μέσω ιατρικών αρχείων και εθνικών μητρώων.

Με βάση την καρδιοαναπνευστική κατάσταση των αντρών μεταξύ των αρχικών εκτιμήσεων σε διάστημα επτά ετών, περίπου το 39% των ασθενών διατηρούσε ένα μέσο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ένα άλλο 39% ξεκίνησε κάτω από το μέσο όρο και παρέμεινε εκεί, το 11% έπεσε κάτω από το μέσο όρο και άλλο ένα 11% βελτίωσε την καρδιοαναπανευστική του κατάσταση από το επίπεδο κάτω του μέσου όρου σε αυτό πάνω από το μέσο όρο.

Συνολικά, 199 άνδρες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, με τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίζεται μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν σε χαμηλό επίπεδο καρδιοαναπνευστικής κατάστασης. «Η μέση ηλικία εμφάνισης του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν τα 73 έτη και στις δύο ομάδες χαμηλού επιπέδου, τα 75 έτη στην ομάδα που παρέμεινε σε ένα μέσο επίπεδο και τα 77 έτη στις δύο ομάδες που βρίσκονταν από το μέσο όρο και πάνω», σημειώνει η επιστημονική ομάδα.

Οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης ενώ ήταν νέοι και έπεσαν κάτω από το μέσο όρο στην πορεία, είχαν διπλάσιες πιθανότητες κινδύνου από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με τους άνδρες που παρέμειναν πάνω από το μέσο όρο. Ομοίως, εκείνοι που ξεκίνησαν σε χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και σταδιακά ανέβηκαν επίπεδο, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο μισό σε σύγκριση με αυτούς που παρέμειναν χαμηλά.

«Περιμέναμε ότι το καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφάλου επεισοδίου, αλλά μείναμε έκπληκτοι από την έκταση της μείωσης. Βοήθησε ακόμα και η πιο μικρή βελτίωση της φυσικής κατάστασης», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Erik Prestgaard από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο και προσθέτει ότι μελλοντικές έρευνες θα επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας καλύτερες μετρήσεις καρδιοαναπνευστικής κατάστασης από αυτές που ήταν διαθέσιμες τη δεκαετία του 1970.

«Επιπλέον, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα, τη σύσταση του σώματος, τη φαρμακευτική αγωγή, το κάπνισμα και τη διατροφή», σχολιάζει ο Δρ. Jari Laukkanen του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας στο Κουόπιο, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

«Η φυσική κατάσταση δεν γνωρίζει ηλικία και δεν είναι ποτέ αργά για κάποιον να ξεκινήσει να ασκείται», υπενθυμίζει ο Πέτρος Κόκκινος καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων της Ουάσινγκτον και καταλήγει: «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι τα οφέλη της άσκησης διαρκούν για χρόνια και μπορούμε να δούμε τη διαφορά στη διάρκεια ακόμα και 25 ετών. Οι αλλαγές που συμβαίνουν νωρίς έχουν αποτελέσματα που διαρκούν πολύ».