Mία μέθοδος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία το ’80 με στόχο την ενδυνάμωση του διαφράγματος και των υπόλοιπων μυών του αναπνευστικού συστήματος για ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού φαίνεται πως έχει πολλαπλά οφέλη και στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης. Αυτό αποδεικνύουν τα νέα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association, σύμφωνα με τα οποία μόλις πέντε λεπτά με την Άσκηση Υψηλής Αντίστασης για την Ενδυνάμωση των Μυών του Αναπνευστικού (High-Resistance Inspiratory Muscle Strength Training, IMST) είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την εξάλειψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στον ηλικιωμένο ενήλικο πληθυσμό, μιας και είναι εξίσου ή και πιο αποτελεσματική από την αερόβια άσκηση και το διαλογισμό.

Πώς ακριβώς γίνεται  η συγκεκριμένη πρακτική; Ο ασθενής εισπνέει έντονα μέσω μιας φορητής συσκευής που φέρει αντίσταση στην διαδικασία της αναπνοής. Φανταστείτε πως η αίσθηση είναι σαν να προσπαθείτε να ρουφήξετε μέσα από ένα σωλήνα ο οποίος  «ρουφάει» αέρα ταυτόχρονα με τη δικιά σας εισπνοή.

Η μεθοδολογία της έρευνας 

Η έρευνα εξέτασε 36 υγιείς ενήλικες ηλικίας 50 εώς 79 ετών με φυσιολογική συστολική αρτηριακή πίεση για έξι βδομάδες, χωρίζοντας τους σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έκανε την άσκηση της ενδυνάμωσης χρησιμοποιώντας το μηχάνημα με την φυσιολογική αντίσταση, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν την άσκηση με μειωμένη αντίσταση ως μια εφαρμογή εικονικού φαρμάκου, χωρίς φυσικά οι συμμετέχοντες της κάθε ομάδας να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν.

Με το πέρας του χρόνου παρακολούθησης, όσοι χρησιμοποίησαν τη συσκευή με την κανονική της αντίσταση, κατάφεραν να μειώσουν τη συστολική τους πίεση μέχρι και 9 μονάδες κατά μέσο όρο, μια μείωση που συνήθως επιτυγχάνεται περπατώντας κάθε μέρα για τριάντα λεπτά σε διάστημα πέντε ημερών. Η ίδια μείωση παρατηρείται και με τη λήψη αγωγής για την υπέρταση. Το θεαματικό είναι πως ακόμα και με το πέρας της πρακτικής αυτής της αναπνοής, τα θετικά αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν.

Credit: University of Colorado at Boulder 

Επιπλέον, για το 45% των συμμετεχόντων βελτιώθηκε η λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, η ικανότητα δηλαδή να ρυθμίζεται ο αγγειακός τόνος, αλλά και παρατηρήθηκε μια αύξηση στις τιμές του νιτρικού οξειδίου, του μοριακού «κλειδιού» για τη διαστολή των αρτηριών και την πρόληψη της συσσώρευσης της πλάκας. Οι τιμές αυτές μειώνονται όσο γερνάμε. Ακόμα, οι δείκτες φλεγμονής και το οξειδωτικό στρες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διατηρήθηκαν σημαντικά σε χαμηλά επίπεδα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ενδείκνυται και για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς αυτή η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως αυτή η άσκηση αναπνοής υψηλής αντίστασης βελτιώνει αποτελεσματικότερα τη λειτουργία του ενδοθήλιου των αγγείων σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση. Επιπλέον, τα προκαταρκτικά εύρηματα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να βελτιώσει και την εγκεφαλική λειτουργία καθώς και τη φυσική τους κατάσταση.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τη σωματική άσκηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γυμναστήρια ή σε ειδικό γυμναστηριακό εξοπλισμό ή για λόγους υγείας δεν μπορούν να γυμναστούν με αερόβιες ασκήσεις ή απλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν επικουρικά άλλο ένα ανέξοδο μέσο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αν και η μέθοδος θεωρείται ασφαλής, οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: 

Η νο1 κίνηση που μειώνει πίεση και χοληστερόλη

Επτά αποτελεσματικές κινήσεις για δυνατή καρδιά και χαμηλή χοληστερόλη