Τα κύτταρα καρκίνου του μαστού μοιάζoυν με ένα σπίτι με τρεις κλειδαριές στην εξώπορτα. Τα «κλειδιά» τους αποτελούν οι υποδοχείς επιτρέποντας στα φάρμακα να «ξεκλειδώσουν» την πόρτα και να σκοτώσουν τα κύτταρα. Ωστόσο στον τριπλά-αρνητικό καρκίνο του μαστού, αυτά τα κλειδιά απουσιάζουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας, μέχρι τώρα.

Η πρωτεΐνη p53 καταστέλλει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο μία ελαττωματική, μεταλλαγμένη μορφή της p53 βοηθά στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έχουν βρει ένα συνδυασμό φαρμάκων ο οποίος μειώνει κατά 50% τη διασπορά του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τριπλά-αρνητικός καρκίνος του μαστού ακολουθείται από μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος. Για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι αντιμετώπισης με χημειοθεραπεία. Έτσι στους ανθρώπους χορηγούνται τοξικά φάρμακα. Θέλαμε να δούμε αν ο συνδυασμός θεραπειών θα μπορούσε να παράσχει μία μη τοξική, στοχευμένη προσέγγιση για ίαση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Salman Hyder.

Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες του εργαστηρίου του Hyber και χρησιμοποίησε ποντίκια που είχαν ανθρώπινο μεταστατικό καρκίνο, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες. Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν δύο  φάρμακα που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα είχαν επίδραση στον μεταστατικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Τα φάρμακα ήταν το APR-246, το οποίο επαναφέρει την ικανότητα της πρωτεΐνης p53 να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και το 2aG4 το οποίο στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Ο Δρ. Hyder δήλωσε πως τα αποτελέσματα είναι θετικά.

«Ο αριθμός των μεταστάσεων μειώθηκε όταν οι δύο παράγοντες χορηγήθηκαν ξεχωριστά και λίγο περισσότερο με τον συνδυασμό των δύο», δήλωσε ο Hyder. «Πιο σημαντικά, τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στα πειραματόζωα μειώθηκαν κατά 50% όταν τα δύο φάρμακα συνδυάστηκαν».

Τόσο το APR-246 όσο και το 2aG4 βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν την βελτίωση της εξατομικευμένης θεραπείας για καρκίνο του μαστού μέσω της μείωσης των υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και αποτρέποντας την εξάπλωση του καρκίνου.