Οι ενήλικες που παραλείπουν τις συνιστώμενες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από άλλες αιτίες που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Paul Pinsky από το Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο στη Βηθεσδά του Μέριλαντ, εξέτασαν στοιχεία για 64.567 ενήλικες (ηλικίας 62 ετών κατά μέσο όρο) στους οποίους οι γιατροί είχαν συστήσει να υποβληθούν σε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Επίσης, οι άνδρες είχαν συμβουλευθεί να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του προστάτη και οι γυναίκες για καρκίνο στις ωοθήκες.

Συνολικά, 55.065 συμμετέχοντες (περίπου 85%) έκαναν ό,τι έπρεπε, ενώ 6.954 (περίπου 11%) δεν ακολούθησαν τις ιατρικές συμβουλές.

Η μελέτη έδειξε ότι σε βάθος δέκα ετών, οι άνθρωποι που δεν πραγματοποίησαν κανέναν από τους προληπτικούς ελέγχους για ανίχνευση του καρκίνου που συνέστησαν οι γιατροί είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από αιτίες που δεν σχετίζονταν με τους όγκους τους οποίους στόχευαν οι εξετάσεις, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έκαναν όλους τους ιατρικούς ελέγχους.

Περίπου 2.500 συμμετέχοντες (4%) συμμορφώθηκαν εν μέρει με τις συστάσεις, πραγματοποιώντας κάποιες αλλά όχι όλες τις εξετάσεις που προτάθηκαν από τους γιατρούς με βάση το φύλο και την ηλικία τους. Τα άτομα αυτά είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από αιτίες άσχετες με τον καρκίνο.

Ακόμα κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και τα πολλαπλά χρόνια ιατρικά προβλήματα, η συμμόρφωση στις υποδείξεις των γιατρών για την ανίχνευση του καρκίνου παρέμεινε σημαντική: το ποσοστό των ανθρώπων που είχαν περισσότερες πιθανότητες θανάτου από άλλες αιτίες λόγω της παράλειψης όλων των εξετάσεών τους για ανίχνευση του καρκίνου έφτασε στο 46%, δηλαδή 20% περισσότερο από όσους παρέλειψαν μερικές μόνο από τις εξετάσεις.

«Η μη συμμόρφωση με τις ιατρικές οδηγίες έχει συνδεθεί, σε αυτή και σε άλλες μελέτες, με άλλους παράγοντες ανθυγιεινού τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα αλλά και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο», σημειώνει ο Δρ. Pinsky.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει ένα σχεδιαστικό μειονέκτημα, καθώς οι ερευνητές δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για τους ανθρώπους που παρέλειπαν τους ιατρικούς ελέγχους, σε σχέση με εκείνους που έκαναν τις προτεινόμενες εξετάσεις για ανίχνευση του καρκίνου. Είναι, επίσης, πιθανό, ότι, επειδή όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήξεραν ότι θα καλούνταν να κάνουν πολλές εξετάσεις, τα αποτελέσματά της να μην αποτυπώνουν επακριβώς τι θα πραγματικά συμβαίνει σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.