Θα μπορούσε η επίσκεψη στον οδοντίατρο να μας εκθέσει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Η απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλλον ενθαρρυντική για όσους έχουν αποφύγει καιρό τώρα τα οδοντιατρεία. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύεται στο Journal of Dental Research, αποκλείει κάθε τέτοια πιθανότητα και ξεδιαλύνει το τοπίο από σχετικούς φόβους που γέννησε η πανδημία, ότι λόγω της αερογενούς μετάδοσής του ο ιός θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μέσα από τα σταγονίδια σάλιου που εκτοξεύονται κατά την οδοντιατρική πράξη.

«Ο καθαρισμός των δοντιών δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από το να πιείτε ένα ποτήρι νερό στο ιατρείο του οδοντιάτρου», σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Περιοδοντολογίας Purnima Kumar, η οποία μελέτησε μαζί με την ομάδα της τα γενετικά χαρακτηριστικά μικροοργανισμών που συλλέχθηκαν από την ατμόσφαιρα κατά τη διενέργεια σειράς οδοντιατρικών πράξεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κυριότερη εστία βακτηρίων και ιών δεν ήταν το σάλιο ασθενών αλλά το διάλυμα που εκτοξευόταν από τα ακροφύσια των οδοντιατρικών εργαλείων που προκαλούσε την εκτίναξη σταγονιδίων από το στόμα.

Ακόμη και όταν χαμηλές συγκεντρώσεις SARS-CoV-2 βρίσκονταν στο σάλιο ασυμπτωματικών ασθενών, τα αιωρούμενα σωματίδια που εκτοξεύονταν κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής πράξης δεν περιείχαν ίχνη του κορωνοϊού.

«Τα ευρήματα υπενθυμίζουν στους ιατρούς την ευθύνη για την προστασία των ασθενών αλλά και να εμφυσήσουν το αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς σχετικά με το περιβάλλον του οδοντιατρείου ώστε να μην παραμελούν τη στοματική υγιεινή, κακή κατάσταση της οποίας έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο νόσησης από COVID-19», τόνισε η Δρ Kumar.

«Θα πρέπει πια να έχουμε στο μυαλό μας ότι κατά την οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι το νερό από τον υπερηχητικό εξοπλισμό που οδηγεί στην απελευθέρωση βακτηρίων στην ατμόσφαιρα και όχι το σάλιο του ασθενούς καθεαυτό. Επομένως ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι υψηλός» κατέληξε η επικεφαλής ερευνήτρια, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα ευρήματα δεν σημαίνουν χαλάρωση απέναντι στον ιό που πράγματι μεταδίδεται μέσω αιωρούμενων σωματιδίων και, επομένως, οι ομιλίες, ο βήχας ή το φτέρνισμα στο οδοντιατρείο αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Αυτά τα δύο στοματικά διαλύματα μειώνουν την μεταδοτικότητα του ιού

Καρκίνος Στόματος: Πέντε τρόποι να τον προλάβετε

Μπορώ να βάλω σιδεράκια στα 30 μου; Και άλλες 9 απορίες για τον ορθοδοντικό