Μια παροδική προστασία έναντι της νόσου COVID-19 ενδέχεται να μας εξασφαλίσει το κοινό κρυολόγημα, ισχυρίζονται ερευνητές από το Κέντρο Ιολογικής Έρευνας (CVR) του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Infectious Diseases, ο ανθρώπινος ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, ενεργοποιεί μια έμφυτη ανοσοαπόκριση ικανή να εμποδίσει την αναπαραγωγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2  στα κύτταρα της αναπνευστικής οδού.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι επιστήμονες μόλυναν in vitro ανθρώπινα κύτταρα της αναπνευστικής οδού με τον κορωνοϊό, αναπαράγοντας το κυτταρικό περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται μια λοίμωξη, και παρακολούθησαν τη διαδικασία πολλαπλασιασμού του σε δύο περιπτώσεις: την απουσία ή παρουσία του ρινοϊού.

«Η ανοσολογική απόκριση σε ήπιες λοιμώξεις από τον ιό του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα είδος παροδικής προστασίας έναντι του SARS-CoV-2, εμποδίζονται τη μετάδοση του ιού και μειώνοντας τη σοβαρότητα της COVID-19», εξήγησε ο Καθηγητής Pablo Murcia από το Κέντρο CVR.

Μαθηματικές προσομοιώσεις της ερευνητικής ομάδας σε ακόλουθες μελέτες έδειξαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ιών πιθανώς να έχει επίδραση σε ολόκληρο τον πληθυσμό και, κατ’ επέκταση, αύξηση του επιπολασμού του ρινοϊού να οδηγήσει σε μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι ανθρώπινοι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος είναι οι πλέον διαδεδομένοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος στον άνθρωπο. Οι ιοί του αναπνευστικού συνήθως μολύνουν κύτταρα της αναπνευστικής οδού μόνο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει πως η αλληλεπίδρασή των ρινοϊών με άλλους αναπνευστικούς ιούς μπορεί να επηρεάσει τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης, καθώς και τον τρόπο που μολύνουν και διασπείρονται σε ομάδες ανθρώπων (μοντέλο διασποράς).

«Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να μελετηθούν σε μοριακό επίπεδο όσα συμβαίνουν κατά την αλληλεπίδραση των δύο ιών, για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδρασή της στη μείωση της μετάδοσης. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών και μέτρων πρόληψης των περιστατικών COVID-19», ανέφερε ο Δρ Murcia.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Λοίμωξη: Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μας προστατέψει

Κρυολόγημα: Πέντε τρόποι για να το ξεπεράσετε γρήγορα

Κορωνοϊός: «Κλειδί» η ανοσμία για τη διάγνωση του COVID-19