Στις βιομηχανικές χώρες, περισσότερο από το 20% του πληθυσμού που ασχολείται με τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές εργάζεται σε βάρδιες. Η νέα έρευνα που δημοσιεύει το Experimental Physiology δηλώνει ότι πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε την επιβάρυνση που προκαλεί αυτή η κατάσταση στην υγεία.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η εργασία σε βάρδιες συνδέεται με καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες, αλλά η νέα μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Δελχί διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο η εργασία σε βάρδιες μπορεί μακροπρόθεσμα να επιδράσει στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Δελχί διεξήγαγαν την έρευνα σε δύο ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ηλικίας 20-40 ετών και των δύο φύλων που δεν είχαν εργαστεί σε νυχτερινή βάρδια είτε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, είτε καθόλου και είχαν κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η δεύτερη ομάδα είχε το ίδιο επαγγελματικό υπόβαθρο και την ίδια ηλικία, αλλά είχε καθήκοντα μεταβαλλόμενης νυκτερινής βάρδιας (περισσότερο από 4 διανυκτερεύσεις ανά μήνα τουλάχιστον για το τελευταίο έτος) και είχε κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας  από του στόματος τεστ ανοχής της γλυκόζης. Στη συνέχεια, μετά από 12 ώρες ολονύκτιας νηστείας, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μετά από την ολονύκτια νηστεία και μετά το γεύμα, μετρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη και συγκρίθηκαν μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ή χωρίς νυκτερινή βάρδια.

Η μελέτη έδειξε συγκεκριμένα ότι η εργασία σε βάρδιες έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο καταστρέφεται ένας τύπος λίπους (τριγλυκερίδια), καθώς και στον τρόπο που χρησιμοποιείται το σάκχαρο στο σώμα μας. Και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη επειδή επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τη ζάχαρη και το λίπος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, SV Madhu, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί η εργασία σε βάρδιες συνδέεται μακροπρόθεσμα με καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες, επιτρέποντάς μας να εργαστούμε για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας στο μέλλον».