Αν έχετε παρατηρήσει ότι σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας συχνότερα, τότε ανήκετε πιθανώς και εσείς στην ομάδα των ανθρώπων που βιώνουν έντονα το άγχος της τωρινής πραγματικότητας.

Ο βρυγμός, το ακούσιο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών δηλαδή που συμβαίνει συχνότερα κατά τον ύπνο, αποτελεί ένα από τα συμπτώματα που πολλαπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας σύμφωνα με σχετική έρευνα που εκπόνησε το Ίδρυμα Πολιτικής Υγείας της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA). Το 70% των οδοντιάτρων που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν αυξημένα περιστατικά βρυγμού των δοντιών σχετιζόμενα συχνά με άγχος, ποσοστό που το φθινόπωρο βρισκόταν στο 60%.

«Πρόκειται για ένα βαρόμετρο του άγχους της πανδημίας και των επιπτώσεών του στον πληθυσμό από την οδοντιατρική σκοπιά», σχολίασε ο Marko Vujicic, Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, σχετικά με τα περιστατικά που καταγράφουν ανοδική πορεία από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Πέρα από τον βρυγμό, περισσότεροι από το 60% των οδοντιάτρων ανέφεραν αύξηση και σε άλλα οδοντιατρικά προβλήματα όπως σπασμένα ή θρυμματισμένα δόντια και συμπτώματα σχετικά με διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης όπως κεφαλαλγία και πόνος στη γνάθο.

«Περισσότερο από ποτέ, κρίνεται αναγκαίο οι άνθρωποι να μην αμελούν τη στοματική τους υγεία και να απευθύνονται στον οδοντίατρό τους για τακτικούς ελέγχους ή σε περίπτωση ενοχλήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες νοσηρές καταστάσεις», προειδοποίησε ο Ανώτατος Επιστημονικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, Marcelo Araujo.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Του κόλλησε ποπκόρν στα δόντια και έφτασε να κάνει επέμβαση ανοιχτής καρδιάς

Το υπερτρόφιμο – θησαυρός που θωρακίζει όραση, δόντια και οστά

Οι καλές και υγιεινές τροφές που «χαλάνε» τα δόντια