Οι υπέρβαροι άνθρωποι και ιδίως όσοι έχουν επιπλέον κιλά πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ερευνητικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανούς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια εθνική μελέτη που ξεκίνησε το 1982 στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν μέχρι και το 2014.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το βάρος και το ύψος τους κατά την έναρξη της μελέτης, πληροφορίες που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάθε ατόμου. Ο ΔΜΣ ενός ανθρώπου θεωρείται φυσιολογικός όταν κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9 στο σύστημα αξιολόγησης, από 25 έως 29,9 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ πάνω από 30 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο.

Όταν ο ΔΜΣ αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες – ισοδύναμο με περίπου 14 κιλά για έναν άνθρωπο ύψους 1.70  – ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του παγκρέατος αυξήθηκε:

  • 25% για άτομα  30-49 ετών.
  • 19% για άτομα 50-59 ετών.
  • 14% για άτομα άνω των 60 ετών.
  • 13% για άτομα μεταξύ 70 και 89 ετών.

Περίπου το 28% αυτού του κινδύνου για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1970 και 1974 και είναι άνω των 25 ετών οφείλεται στον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Πρόκειται για διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι ανησυχούν ότι όσο περισσότερο βάρος αποκτούν οι νεότερες γενιές, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος.

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, υπήρξε αύξηση των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος. Η συσχέτιση, πάντως, ήταν ισχυρότερη στις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν επιπλέον βάρος ήδη από την τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Eric Jacobs, επιστημονικός διευθυντής Επιδημιολογικής Έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS).

Ο Δρ. Matthew Weiss από το Northwell Health Cancer Institute στο Lake Success, ο οποίος επανεξέτασε τα ευρήματα, τόνισε ότι η μελέτη αυτή δείχνει σαφή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών και αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρκίνο του παγκρέατος.

«Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το φαινόμενο δεν φαίνεται να επηρεάζει τις μεγαλύτερες ηλικίες. Πάντως, η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά μόνο μια σύνδεση, η οποία μπορεί να οφείλεται στο ότι μερικοί από τους παράγοντες που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, που είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια», δήλωσε ο Δρ. Weiss.

Μεταξύ 2000 και 2015, τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξήθηκαν κατά περίπου 15%, ενώ σήμερα η ασθένεια αυτή αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Ένας λόγος που ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τόσο θανατηφόρος είναι ότι τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται αφού έχει ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Η ασθένεια σπάνια προκαλεί αξιοσημείωτα συμπτώματα και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές εξετάσεις διάγνωσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ωστόσο, μερικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να τροποποιηθούν. Το κάπνισμα, το βάρος και η έκθεση σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας είναι οι τρεις γνωστοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν.