Με μία απλή αξονική τομογραφία ανιχνεύεται το 70% των καρκίνων στον πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Ως σημαντική ανακάλυψη» για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, της πιο θανατηφόρας μορφής κακοήθειας στη Βρετανία χαιρέτησε η επιστημονική κοινότητα την ανακοίνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) , σύμφωνα με την οποία, μία αξονική τομογραφία αρκεί για να εντοπίσει το 70% των καρκίνων στον πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.

Η μελέτη του NHS δείχνει ότι θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές εάν γίνει σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση για τα άτομα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο στο πνεύμονα, προτού δηλαδή γίνει ανίατη η ασθένεια.

Συγκεκριμένα, μία αξονική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει στους καπνιστές και τους πρώην καπνιστές καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες που βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν, αντί να συνεχίσουν να αυξάνονται απαρατήρητα.

Συνήθως, ο καρκίνος στο πνεύμονα ανιχνεύεται στους ασθενείς όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο: στάδιο τρία και τέσσερα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι ειδικοί απαιτούν από τις κυβερνήσεις να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την αξονική τομογραφία ως μία εξέταση ρουτίνας για καπνιστές και πρώην καπνιστές, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος αριθμός θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 48 χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο στον πνεύμονα και 35.100 πεθαίνουν από την μορφή αυτή κακοήθειας – περίπου 96 άνθρωποι την ημέρα!

«Είναι πραγματικά μια σημαντική ανακάλυψη για τον καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Σαμ Τζέινς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «UCLH», επικεφαλής της μελέτης.

Ο Τζέινς και η ομάδα του εντόπισαν 180 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα σε 12.100 καπνιστές και πρώην καπνιστές, ηλικίας 55-78 ετών, στο βόρειο κεντρικό και βορειοανατολικό Λονδίνο, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από φτωχές συνοικίες.

Τα άτομα αυτά έγιναν εθελοντές και υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία ύστερα από επιστολή που έλαβαν από τον γιατρό τους. Το 70% αυτών διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σε στάδιο ένα ή δύο.

Οι ειδικοί λένε ότι, τα ευρήματλα τους δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη συστηματική εξέταση των καπνιστών και των πρώην καπνιστών, προκειμένου να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων από την ασθένεια, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Eιδήσεις σήμερα

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα Mega εμβολιαστικά κέντρα

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντική μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εμβόλια – Τι δείχνει για τις παρενέργειες και την ανοσία