Αγωνία επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στον πλανήτη. Φαίνεται, σύμφωνα με έρευνα, να καθιστά λιγότερα αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Μετά την είδηση για τη Pfizer, έγινε γνωστό ότι και το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Τι ισχύει στην περίπτωση των άλλων εμβολίων

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.

Moderna: Επαρκές αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τα δικά της αποτελέσματα δημοσιοποίησε και η Moderna, που όπως υποστηρίζει, το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό στη βρετανική μετάλλαξη, αλλά το επίπεδο προστασίας αλλάζει στη νοτιοαφρικανική.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει τις προσπάθειες για την βελτιστοποίηση του εμβολίου, με έμφαση στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Johnson & Johnson: Μειώνεται η αποτελεσματικότητα στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Παράλληλα, η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της, που χορηγείται σε μια δόση, έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 44.000 εθελοντές, το επίπεδο προστασίας στις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ανήλθε στο 66% στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος κυκλοφορεί ευρέως, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε στο 57%.

Πώς ξεκίνησε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές, σε δείγματα ήδη από τον Οκτώβριο.

Την ύπαρξή της δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου.

Πλέον, το στέλεχος εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Έχοντας λάβει την ονομασία 501.V2, το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης.

Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y», που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K», η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.