Ένα ρομπότ που προσομοιώνει το γονεϊκό άγγιγμα δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia με στόχο να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των πρόωρων βρεφών που βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο Pain Reports οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρηγοριά και η ανακούφιση που παρείχε το ρομπότ στα πρόωρα βρέφη, ήταν εφάμιλλες του ανθρώπινου αγγίγματος και της αγκαλιάς.

Όπως αναφέρει η έρευνα των επιστημόνων τα πρόωρα βρέφη που βρίσκονται στη ΜΕΘ νεογνών συνήθως υφίστανται ορισμένες δύσκολες, αλλά αναγκαίες ιατρικές θεραπείες. Για να βοηθήσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν οι ερευνητές εφαρμόζουν τεχνικές όπως το άγγιγμα ή η αγκαλιά.

Τo Calmer, το θεραπευτικό ρομπότ, δημιουργήθηκε έχοντας αυτό ως σκοπό, να μιμηθεί τους παλμούς της καρδιάς της μητέρας, την κίνηση της αναπνοής και την αίσθηση του ανθρώπινου δέρματος.

Στο πείραμα για την εξέταση της αποτελεσματικότητας του Calmer οι ερευνητές διεξήγαγαν μία τυχαία κλινική δοκιμή με 49 πρόωρα βρέφη από την ΜΕΘ νεογνών του γυναικολογικού νοσοκομείου British Columbia. Αφού συλλέχθηκαν πληροφορίες από τους γονείς οι ερευνητές μοίρασαν τυχαία τα βρέφη σε ομάδες. Η μία ομάδα δεχόταν το άγγιγμα του Calmer, ενώ η δεύτερη δεχόταν ανθρώπινο άγγιγμα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως η αγκαλιά στα πρόωρα βρέφη αποτελεί μία αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του πόνου.

Χρησιμοποιώντας μία σειρά παραμέτρων για την αξιολόγηση του πόνου, όπως ο καρδιακός ρυθμός των βρεφών και οι κινήσεις του προσώπου και των χεριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το άγγιγμα του Calmer και του ανθρώπινο άγγιγμα δεν είχαν καμία ουσιαστική διαφορά στην ανακούφιση του πόνου. Αμφότερες οι ομάδες των βρεφών, βίωσαν μία μείωση δύο βαθμών στην κλίμακα πόνου, η οποία θεωρείται «εξαιρετικά σημαντική».

«Η καλύτερη θεραπεία είναι οι γονείς να κρατάνε τα παιδιά τους αγκαλιά, αλλά όταν αυτό δεν είναι εφικτό, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι κάτι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Liisa Holsti.

«Διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του Calmer και του ανθρώπινου αγγίγματος καθώς το ρομπότ επέφερε τα ίδια επίπεδα ανακούφισης του πόνου στα βρέφη όσο και ένας άνθρωπος. Ενώ τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την γονεϊκή αγκαλιά, τα ευρήματά μας ανοίγουν μία πιθανότητα για ένα επιπρόσθετο εργαλείο διαχείρισης του πόνου σε πρόωρα βρέφη», καταλήγει η Δρ. Holsti.