Το οδοντικό σμάλτο αποτελεί ένα περίεργο υλικό, που από τη μία συνιστά το πιο σκληρό υλικό του σώματος, αλλά εάν, από την άλλη, απομακρυνθεί από το δόντια εξαιτίας  της τερηδόνας, των όξινων τροφών ή του υπερβολικού βουρτσίσματος, δεν μπορεί να αναγεννηθεί.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, σύμφωνα με τη μελέτη της Janet Moradian-Oldak, στην οποία η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια ειδική υδρογέλη που μπορεί να προάγει την ανάπτυξη μιας επιφάνειας στα δόντια που μοιάζει με σμάλτο και αποκαθιστά την οδοντίνη.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υδρογέλη βασίζεται στο πεπτίδιο χιτοζάνης-αμυλογενίνης. Η αμυλογενίνη είναι μια ουσία που τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για την κατασκευή οδοντικού σμάλτου, ενώ το πεπτίδιο είναι μια αλυσίδα αμινοξέων.

Η Δρ. Moradian-Oldak έχει λάβει τρεις νέες επιχορηγήσεις για να συνεχίσει το έργο της. Η πρώτη επιχορήγηση θα της επιτρέψει να ελέγξει τη χρήση των πεπτιδίων που προέρχονται από αμυλογενίνη στην υδρογέλη, καθώς έχει ήδη διαπιστώσει ότι το πεπτίδιο μπορεί να αναγεννήσει το στρώμα που προσομοιάζει στην απρισματική αδαμαντίνη στα δόντια (η εξωτερική στρώση αδαµαντίνης που δηµιουργείται από τους αδαµαντινοβλάστες κατά το σχηµατισµό του δοντιού). Τώρα οι ερευνητές θα δοκιμάσουν εάν αυτή η υδρογέλη λειτουργεί επίσης και για την επιμετάλλωση της οδοντίνης.

Με τη δεύτερη επιχορήγηση θα συνεχίσει τις εργασίες για την κατανόηση της βασικής δομής του σμάλτου των δοντιών, ενώ με την τρίτη θα διερευνήσει χημικές μεθόδους για τη σύνθεση ενός υλικού παρόμοιων ιδιοτήτων με αυτές του σμάλτου. «Η ιδέα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα πεπτίδια για να αναπτύξουμε τελικά ένα νέο υλικό πλήρωσης», εξηγεί η Δρ. Moradian.

Καλύτερη από το φθόριο;
Συνολικά, οι ερευνητές δοκιμάζουν το μοντέλο τους σε σύγκριση με δόντια που έχουν υποστεί φθορίωση. «Στόχος μας είναι να πετύχουμε ιδιότητες συγκρίσιμες με τις φυσικές οδοντόκρεμες ή άλλες μορφές θεραπείας. Το φθόριο προωθεί τη μετάλλωση του σμάλτου και βοηθά πραγματικά, αλλά δεν ανοικοδομεί το σμάλτο όπως κάνει το πεπτίδιο μας»», τονίζει η Δρ. Oldak.