Μια μελέτη περίπου 500.000 γυναικών δείχνει ότι η λήψη παρακεταμόλης ή άλλων παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος στα παιδιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται σίγουρες για τη λήψη παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν αυτά συνταγογραφούνται από το γιατρό τους.

Για να διαπιστώσουν αν η παρακεταμόλη έχει αιτιώδη σχέση με το άσθμα, οι καθηγητές Seif Shaheen και Catarina Almqvist από την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου και το Karolinska Institute της Στοκχόλμης αντίστοιχα, μελέτησαν στοιχεία από 492,999 μητέρες και τα παιδιά τους στη Σουηδία, εξετάζοντας δεδομένα από τις συνταγογραφήσεις διαφόρων ειδών παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τον αριθμό των διαγνώσεων άσθματος στα παιδιά, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και άλλα δεδομένα σχετικά με την ευρύτερη οικογένεια.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει συνταγογράφηση για παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν όντως αυξημένο κίνδυνο άσθματος, αλλά η ίδια αύξηση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση γυναικών που είχαν λάβει συνταγογράφηση για οπιοειδή ή για φάρμακα κατά της ημικρανίας. Για παράδειγμα, η αύξηση του κινδύνου άσθματος στην ηλικία των πέντε ετών ήταν 50% για την παρακεταμόλη, 42% για την κωδεΐνη (οπιοειδές) και 48% για τη φαρμακευτική αγωγή κατά της ημικρανίας.

Ο καθηγητής Shaheen εξηγεί: «Αυτά τα διαφορετικά είδη παυσίπονων λειτουργούν με διάφορους τρόπους, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όταν οι γυναίκες λαμβάνουν συνταγογράφηση για αυτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σχετικές αυξήσεις στα ποσοστά άσθματος των παιδιών είναι περίπου όμοιες για όλους τους τύπους.

«Η ερμηνεία που δίνουμε εμείς είναι ότι είναι λιγότερο πιθανό τα φάρμακα να είναι υπεύθυνα για το άσθμα. Αντίθετα, φαίνεται πιο πιθανό ένας άλλος παράγοντας που δεν έχουμε μετρήσει ακόμη να συνδέεται με τη χρήση αυτών των φαρμάκων και τον κίνδυνο άσθματος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που λαμβάνουν συνταγογράφηση για παυσίπονα είναι πιθανό να υποφέρουν από χρόνιο πόνο» εξηγεί ο ερευνητής. Ο χρόνιος πόνος και το άγχος που αυτός προκαλεί έχουν βαθιές επιδράσεις στο σώμα και στα επίπεδα ορισμένων ορμονών, με τα υπάρχοντα στοιχεία να δείχνουν μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και του αυξημένου κινδύνου άσθματος στους απογόνους.

«Αν συμβαίνει αυτό, τότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε σωστά τον χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μην αποφεύγουμε τη συνταγογράφηση παυσίπονων στις εγκύους όταν το χρειάζονται. Ομοίως, οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται ήσυχες για το ότι η λελογισμένη λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη, που είναι και το συνιστώμενο είδος παυσίπονου, η, είναι απίθανο να προκαλέσει άσθμα στα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.