Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα  βρήκαν ότι η μετφορμίνη συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου γυναικών από την νόσο Covid-19 σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης ασθενών με Covid-19 παγκοσμίως.

Η μετφορμίνη είναι ένα από τα πρώτης γραμμής φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Επίσης μειώνει τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού όπως η TNF-α που φαίνεται ότι επιδεινώνει την Covid-19.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Healthy Longevity είναι μια αναδρομική ανάλυση κοόρτης βασισμένη σε δεδομένα ταυτοποιημένων ασθενών διαθέσιμα από την UnitedHealth Group. Η ομάδα ανέλυσε περίπου 6.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και αξιολόγησαν εάν η χρήση μετφορμίνης συσχετίστηκε ή όχι με μειωμένη θνησιμότητα. Βρήκαν μια συσχέτιση σε ότι αφορά γυναίκες με διαβήτη ή παχυσαρκία, οι οποίες νοσηλεύτηκαν για νόσο COVID-19 και λάμβαναν μετφορμίνη επί 90 ημέρες προ της νοσηλείας – διαπιστώθηκε ότι  είχαν 21 έως 24% μειωμένη πιθανότητα θνησιμότητας σε σύγκριση με αντίστοιχες γυναίκες που δεν έλαβαν φαρμακευτική αγωγή. Δεν υπήρξε σημαντική μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών.

«Μελέτες παρατήρησης όπως αυτή φυσικά και δεν θεωρούνται καταληκτικές, αλλά συνεισφέρουν στην αύξηση του όγκου των διαθέσιμων στοιχείων. Διαπιστώνοντας μια μεγαλύτερη συσχέτιση με την προστασία των γυναικών έναντι των ανδρών ίσως σημαίνει ότι η μείωση της φλεγμονής αποτελεί το μηχανισμό δράσης της μετφορμίνης για τη μείωση του κινδύνου από την  COVID-19. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα» δήλωσε  η κύρια ερευνητής Carolyn Bramante, MD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα η οποία τόνισε ότι ήταν σημαντικό να μπορούν να διεξάγουν την έρευνά τους σε μία τόσο μεγάλη βάση δεδομένων που καλύπτει διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει νέα πιλοτική δοκιμή που θα  οδηγήσει σε μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα για την δράση της μετφορμίνης ως θεραπεία της Covid-19, εφόσον βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση δήλωσαν οι ερευνητές. Οι τελευταίοι ήδη υπέβαλαν σχετική αίτηση νέου φαρμάκου στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την χρήση της μετρφορμίνης στην θεραπεία και την πρόληψη της Covid-19 η οποία και εγκρίθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Διαβητικοί χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου: Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή φαρμάκου

Διαβήτης: Το γνωστό φάρμακο που κάνει καλό στην εγκυμοσύνη