Αυξημένο κίνδυνο κατά 20% διατρέχουν οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες για καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο σε διάστημα πέντε ετών από  το πρώτο τους έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Circulation της Αμερικανικής καρδιολογικής Εταιρείας.

Η πρόσφατη μελέτη προσπαθεί να καλύψει ένα κενό στο ερευνητικό πεδίο για τις διαφορές των φύλων ως προς την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς το ενδιαφέρον έως σήμερα είχε περιοριστεί στη συχνότητα των καρδιακών επεισοδίων ή τη θνησιμότητα και όχι στους παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μετά το έμφραγμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 45.000 περιστατικά νοσηλείας (30,8% γυναίκες ασθενείς) μετά από το πρώτο έμφραγμα στην Αλμπέρτα του Καναδά, για το διάστημα 2002-2016, εστιάζοντας στις περιπτώσεις οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) και της συχνότερης μορφή εμφράγματος NSTEMI (χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος). Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 6,2 χρόνια περίπου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις γυναίκες ασθενείς, καθόσον μεγαλύτερες ηλικιακά, μια σειρά επιπλοκών και περισσότερων επιβαρυντικών παραγόντων πιθανώς αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μετά το έμφραγμα. Πέραν τούτου, τα ευρήματα έδειξαν ότι:

  • Σε 24.737 ασθενείς με έμφραγμα NSTEMI, το 34,3% ήταν γυναίκες
  • Στα 20.327 περιστατικά εμφράγματος STEMI, πάνω από το ένα τέταρτο (26,5%) ήταν γυναίκες
  • Η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας είτε κατά τη νοσηλεία είτε αργότερα παρέμεινε υψηλότερη για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες και για τους δύο τύπους καρδιακής προσβολής, ακόμη και μετά την προσαρμογή συγκεκριμένων μεταβλητών.
  • Η μη προσαρμοσμένη θνησιμότητα στο νοσοκομείο ήταν υψηλότερη στις γυναίκες τόσο στις περιπτώσεις STEMI (9,4% έναντι 4,5%) όσο και NSTEMI (4,7% έναντι, 2,9%).
  • Οι γυναίκες υπέστησαν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άνδρες (μέση ηλικία τα 72 έτη έναντι 61 για τους άνδρες).
  • Είχαν επίσης πιο περίπλοκο ιατρικό ιστορικό όπως υπέρταση, διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) την περίοδο του εμφράγματος, παράγοντες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο
  • Το 72.8% των γυναικών έναντι 84% των ανδρών εξετάστηκε από ειδικό καρδιοαγγειολόγο.
  • Ανεξαρτήτως του τύπου εμφράγματος, οι συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής (β- αναστολείς, υπολιπιδαιμικά φάρμακα) ήταν σημαντικά λιγότερες στις γυναίκες, όπως και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στα αγγεία (π.χ. αγγειοπλαστική).

Ο επικεφαλής ερευνητής Justin A. Ezekowitz, M.B.B.Ch., M.Sc., καρδιολόγος και συνδιευθυντής του Κέντρου VIGOUR του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τις γυναίκες ώστε να προλαμβάνεται ο κίνδυνος με στοχευμένες εξειδικευμένες παρεμβάσεις. «Η μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, περισσότερη άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος σε συνδυασμό με τον έλεγχο προϋπαρχόντων επιβαρυντικών παραγόντων θα σώσουν χιλιάδες ζωές γυναικών αλλά και ανδρών»

Ωστόσο, η ερευνήτρια Padma Kaul, Ph.D και συνδιευθύντρια του Κέντρου VIGOUR και Πρόεδρος Επιστημών Βιολογικού και Κοινωνικού Φύλου των Καναδικών Ιδρυμάτων Έρευνας για την Υγεία επεσήμανε το χάσμα των φύλων στις διαγνώσεις, την ιατροφαρμακευτική και περίθαλψη και παρακολούθηση στους ασθενείς. Ενδεικτικά, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να λανθασμένης αρχικής διάγνωσης σε σύγκριση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να μην υποβληθούν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα ώστε να αναζητήσουν νοσοκομειακή φροντίδα.

Διαβάστε ακόμη

Καρδιακή Προσβολή: Όταν «χτυπά» οι άντρες λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα από τις γυναίκες

Έμφραγμα: Γιατί οι νέες γυναίκες κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο

‘Εμφραγμα: Πόσο διαφέρουν τα συμπτώματα για τις γυναίκες