Λιγότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές νόσους, λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και αύξηση των κρατικών δαπανών στον τομέα της υγείας έχουν οι χώρες που έχουν δημοκρατία. Αυτό έδειξε νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Thomas Bollyky του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ ανέλυσαν ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016 και διαπίστωσαν πως στους κατοίκους των χωρών που μετά το 1970 εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικό καθεστώς το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 3% εντός μίας δεκαετίας. Από την άλλη το προσδόκιμο ζωής των χωρών που παρέμειναν σε μη δημοκρατικό καθεστώς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη δημοκρατία οφείλεται περίπου το ένα τέταρτο (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάτων και των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα σε μια σειρά από χώρες.

«Τα αυταρχικά καθεστώτα δεν έχουν εξίσου μεγάλο κίνητρο με τα δημοκρατικά για να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν μέτρα πρόληψης και θεραπείας για τον πληθυσμό της χώρας τους», αναφέρουν οι μελετητές προσθέτοντας πως «κατά την τελευταία δεκαετία, το επίπεδο της δημοκρατίας εμφανίζει υποχώρηση διεθνώς, καθώς 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- ζουν σε χώρες όπου οι δημοκρατικές λειτουργίες (ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα ψήφου, ελευθερία συνδικαλισμού κ.α.) βρίσκονται σε πτωτική πορεία».