Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παρουσιάζουν οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction.

Η Δρ. Gayathree Murugappan, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες της προέβησαν σε ανάλυση και σύγκριση στοιχείων 64.345 γυναικών, που είχαν διαγνωσθεί με υπογονιμότητα. Από αυτές οι 1.310 εκδήλωσαν καρκίνο (κυρίως του μαστού). Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης στοιχεία για 3.13 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς πρόβλημα γονιμότητας εκ των οποίων οι 53.116 εκδήλωσαν καρκίνο.

Όπως παρατηρήθηκε, ο κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας ήταν κατά μέσο όρο 18% μεγαλύτερος συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Δεν ξέρουμε τις αιτίες γι’ αυτή την αύξηση της πιθανότητας καρκίνου, κατά πόσο φταίει η ίδια η στειρότητα, οι αιτίες της στειρότητας ή θεραπεία για τη στειρότητα. Μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα τους. Στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί οι υπογόνιμες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο», δήλωσε η Δρ. Murugappan.

Σύμφωνα με τη μελέτη η μητρότητα παρέχει προστασία στις γυναίκες. Ανάμεσα στις υπογόνιμες γυναίκες, το 34% αυτών είχε γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί στο παρελθόν με τον κίνδυνο καρκίνου να είναι επίσης μικρότερος.

Οι καρκίνοι του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών ήταν εκείνοι στους οποίους παρουσιαζόταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ενώ σε μικρότερη κλίμακα σε άλλους που δεν συνδέονται με τις ορμόνες όπως οι καρκίνοι του ήπατος, του θυρεοειδούς, των πνευμόνων αλλά και η λευχαιμία.