Λίγα δευτερόλεπτα μίας μη επεμβατικής εξέτασης στα μάτια μπορεί να αρκούν για να γίνουν διακριτά τα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό αναφέρει έρευνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke της Β. Καρολίνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, εμφανίζονται αλλοιώσεις λόγω της νόσου.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση που έγινε στο Ophthalmology Retina η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει τους πάσχοντες με προχωρημένη άνοια λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ από εκείνους που έχουν απλώς ήπια γνωστική διαταραχή.

Το υψηλό οικονομικό κόστος αρκετών εκ των μεθόδων εγκεφαλικής απεικόνισης, που οδηγούν σε διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και οι κίνδυνοι που ενέχονται στην εξέταση του νωτιαίου μυελού έχουν καταστήσει τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία σοβαρή πρόκληση. Συνήθως η διάγνωση γίνεται απλά με τεστ μνήμης και παρατήρηση αλλαγών στη συμπεριφορά του πάσχοντος όταν η νόσος έχει πια επιδεινωθεί. Οι ερευνητές αναζητούν νέους, ταχύτερους και οικονομικότερους τρόπους για τον εντοπισμό της νόσου.

Η μέθοδος που εισηγούνται οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Duke αξιοποιεί την οπτική τομογραφία συνοχής – αγγειογραφίας (OCT-αγγειογραφίας). Μίας τεχνικής για την απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς που το πλάτος τους είναι μικρότερο και από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι βλάβες στο μάτι ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν αυτές των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων καθώς ο αμφιβληστροειδής θεωρείται επέκταση του εγκεφάλου.

Οι αμφιβληστροειδείς 39 πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, 37 ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή και 133 υγιών ανθρώπων τέθηκαν υπό σύγκριση. Εξήχθη το συμπέρασμα πως η πρώτη ομάδα των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνιζε διαφορές με το δίκτυο μικροσκοπικών αγγείων να είναι πιο αραιό ενώ το ένα στρώμα του αμφιβληστροειδούς ήταν πιο λεπτό συγκριτικά με τη δεύτερη και την τρίτη ομάδα.