Την εξήγηση για την υψηλή συχνότητα εκδήλωσης ατοπικής δερματίτιδας στα βρέφη των οποίων η μητέρα πάσχει από ατοπικό έκζεμα ενδέχεται να «κρατούν» επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η αλλεργία της εγκύου μπορεί να περάσει στο έμβρυο κατά το στάδιο ανάπτυξης στη μήτρα.

Η σχετική μελέτη υπογράφεται από ερευνητές της Υπηρεσίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας (A *STAR), του Γυναικολογικού και Παιδιατρικού Νοσοκομείου KK και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, και έρχεται στη δημοσιότητα από τις σελίδες του Science.

Μέσω της χρήσης ζωικών μοντέλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το βασικό αντίσωμα που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να εισχωρήσει στο έμβρυο.

Όταν βρίσκεται μέσα στο έμβρυο, το αντίσωμα συνδέεται με εμβρυϊκά μαστοκύτταρα, έναν τύπο ανοσοκυττάρου που απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, από ρινική καταρροή έως άσθμα.

Μετά τη γέννηση, τα νεογέννητα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις στον ίδιο τύπο αλλεργιογόνου όπως οι μητέρες τους τη στιγμή της πρώτης έκθεσης -σε αντίθεση με τα ενήλικα ποντίκια τα οποία χρειάζεται να εκτεθούν δύο φορές.

Εργαστηριακές μελέτες κατέδειξαν, επίσης, ότι η μητρική ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) μπορεί να συνδεθεί με ανθρώπινα εμβρυϊκά μαστοκύτταρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι μπορεί να διαπερνά τον πλακούντα με ανάλογο τρόπο.

Ο Δρ Florent Ginhoux, ανώτερος ερευνητής στο Δίκτυο Ανοσολογίας της Υπηρεσίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας της Σιγκαπούρης, επισημαίνει ότι «επί του παρόντος υπάρχει σημαντικό κενό γνώσης αναφορικά με τα μαστοκύτταρα που είναι παράοντα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου».

Και εξηγεί πως μέσω της εν λόγω μελέτης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «τα εμβρυϊκά μαστοκύτταρα ωριμάζουν φαινοτυπικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να ευαισθητοποιηθούν από την IgE μητρικής προέλευσης που διαπερνά τον φραγμό του πλακούντα».

Δηλαδή, μία έγκυος με σοβαρές αλλεργίες θα μπορούσε πιθανώς να μεταφέρει το αντίσωμα της ανοσοσφαιρίνης Ε στο έμβρυο, το οποίο και θα εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση όταν εκτεθεί για πρώτη φορά στον αλλεργιογόνο παράγοντα.

«Τα βρέφη εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις που συνδέονται στενά με την αλλεργική απόκριση της μητέρας με τρόπους που δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο μέσω της γενετικής. Αυτή η μελέτη δίνει έμφαση σε έναν τρόπο με τον οποίοι οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και δείχνει πώς οι αλλεργίες μπορούν στη συνέχεια να επιμείνουν μετά τη γέννηση» αναφέρει ο έτερος συγγραφέας της μελέτης αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας Ashley St. John.

Η σχετική πειραματική έρευνα, που υποστηρίχθηκε με δοκιμές σε κυτταρικές καλλιέργειες και απεικονίσεις, κατέδειξε ακόμη πως η μεταφορά της ανοσοσφαιρίνης Ε στον πλακούντα απαιτεί τη βοήθεια μίας άλλης πρωτεΐνης που είναι ικανή να δεσμεύεται σε νεογνικούς υποδοχής (FcRN). Ποντίκια στα οποία εξουδετερώθηκε η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν είχαν το μητρικό αντίσωμα IgE προσκολλημένο στα μαστοκύτταρά τους και δεν εμφάνισαν αλλεργίες μετά τη γέννηση.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα της μελέτης, θα μπορούσαν δυνητικά κατά τους υπογράφοντες, να ανοίξουν μελλοντικά το δρόμο για νέες στρατηγικές παρέμβασης για τον περιορισμό της μεταφοράς του αντισώματος ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση αλλεργιών στα νεογνά.

Διαβάστε επίσης

Τροφικές αλλεργίες: Τα παιδιά να τρώνε από νωρίς τις ύποπτες τροφές

Τροφικές αλλεργίες και έκζεμα: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο έως και 44%