Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβη διεθνής επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shinshu, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Η νέα τους έρευνα κατέληξε πως μόλις 30% λιγότερο φαγητό ή η κατανάλωση τροφής μέχρι να νιώσουμε κατά το 70% πλήρεις, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος εξαιτίας του ηπατικού λίπους.

Ο καρκίνος του ήπατος από την υπερσυσσώρευση λίπους στο ήπαρ, το οποίο σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, έχει αυξηθεί παγκοσμίως. Η πρόγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των περιπτώσεων καρκίνου αλλά, επιπρόσθετα, και της κίρρωσης του ήπατος. Τις περισσότερες φορές, υπαίτιοι της αύξησης λίπους στο ήπαρ είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η έλλειψη άσκησης.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη συχνότητα εμφάνισης ηπατικών όγκων οφειλόμενων σε λιπώδες ήπαρ σε ποντίκια με το γονίδιο του ιού της ηπατίτιδας C και παρατήρησαν πως η εμφάνιση καρκίνου του ήπατος μειώθηκε από 41% σε 8% σε διάστημα 15 μηνών, χάρη στον απλό περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού.

Μολονότι η σχέση παχυσαρκίας, λίπους στο ήπαρ και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, ο ρόλος της διατροφής δεν ήταν ξεκάθαρος. Η νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση της πρόσληψης τροφής καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή -τα οποία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων-, τη γήρανση και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης ενώ αυξάνει την αυτοφαγία, τον μηχανισμό καθαρισμού του οργανισμού από τα κατεστραμμένα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο Δρ Naoki Tanaka, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shinshu, εξέφρασε την ελπίδα πως το εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα καθώς και η οδηγία για κατανάλωση φαγητού μέχρι να νιώσουμε κατά 70% πλήρεις, θα εξαλείψει τις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος που οφείλονται στη συσσώρευση λίπους στο συγκεκριμένο όργανο.

Σε τρεις άλλες δικές του μελέτες στα ίδια πειραματόζωα, διαπιστώθηκε πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά και trans-λιπαρά αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων του ήπατος, ενώ κατέστη σαφής και ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό. Επομένως, κατά την υπόθεση του Δρ Tanaka, τόσο η ποσότητα λιπαρών αλλά και η «ποιότητά» τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου, κάτι που ελπίζει να αποδείξει με ακρίβεια σε επόμενες μελέτες.

Πολυάριθμες μελέτες στο παρελθόν συμπέραναν πως η μείωση του φαγητού μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του καρκίνου επιβραδύνοντας τον ρυθμό γήρανσης. Υπάρχει μια κινεζική παροιμία που λέει, «για μεγάλη και καλή ζωή, να τρως μέχρι το στομάχι να γεμίσει ως 70% μόνο». Ίσως αυτό να είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Διαβάστε επίσης

Ήπαρ: Το γλυκαντικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και κίρρωσης

Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει έως και 38% τις πιθανότητες καρκίνου