Η προληπτική χορήγηση υδροξυχλωροκίνης δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσου COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Πρόκειται για κλινική δοκιμή που έγινε από επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι ερευνητές συνέκριναν κατά πόσο η ημερήσια προφυλακτική χορήγηση υδροξυχλωροκίνης μπορεί να παρέχει προστασία σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα. Και δυστυχώς δεν κατέγραψαν σημαντική διαφορά ως προς τα ποσοστά συχνότητας της λοίμωξης μεταξύ υγιών υγειονομικών που πήραν υδροξυχλωροκίνη και εκείνων που πήραν εικονικό φάρμακο (placebo).

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι επιστήμονες παρατήρησαν έλλειψη δράσης της υδροξυχλωροκίνης, τα επίπεδα των λοιμώξεων ήταν χαμηλά μεταξύ των συμμετεχόντων, τα οποία αποδίδουν στην αποτελεσματικότητα άλλων μέτρων πρόληψης στο σύστημα υγείας: όπως η κοινωνική απόσταση, η χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας και η σωστή υγιεινή των χεριών.

Όπως σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Μπεντζαμιν Αμπελλά, καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, «πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη για την προφυλακτική χρήση υδροξυχλωροκίνης. Κι ενώ είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία παθήσεων όπως η ελονοσία και ερυθηματώδης λύκος, δεν προκύπτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την συνταγογράφηση της ως προληπτική αγωγή έναντι της COVID-19 στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή των δομών Υγείας».

Η μελέτη

Οι Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο προαναφερόμενο συμπέρασμα αφού έλεγξαν κατά πόσο η χορήγηση 600 mg υδροξυχλωροκίνης για δύο μήνες έχει κάποια επίδραση επί της συχνότητας της λοίμωξης COVID-19.

Το φάρμακο χορηγήθηκε σε 125 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, που εργάζονταν σε διάφορα τμήματα δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων, περιλαμβανομένων των μονάδων COVID-19 και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, άρα ήταν αυξημένες οι πιθανότητες συχνής επαφής με ασθενείς που είχαν SARS-CoV-2.

Οι μισοί συμμετέχοντες πήραν προληπτικά υδροξυχλωροκίνη για δύο μήνες και οι άλλοι μισοί εικονικό σκεύασμα (placebo). Ούτε οι ερευνητές, ούτε οι εθελοντές γνώριζαν ποιος άνηκε σε ποια ομάδα.

Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε έλεγχο για κορωνοϊό (μοριακό τεστ και τεστ αντισωμάτων) στην αρχή της μελέτης, στα μέσα και στο τέλος των οκτώ εβδομάδων (η έρευνα ξεκίνησε στις 9 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές υποβλήθηκαν και σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, λόγω των ανησυχιών που έχουν διατυπωθεί ότι μπορεί να προκαλεί ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού στις οξείες περιπτώσεις της COVID-19.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, το 6,3% αυτών που πήραν υδροξυχλωροκίνη ήταν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, όπως και το 6,6% αυτών που είχαν πάρει placebo. Κανείς εξ όσων νόσησαν δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Επίσης δεν υπήρξε διαφορά ως προς τον καρδιακό ρυθμό μεταξύ των δύο ομάδων της μελέτης, γεγονός που σημαίνει ότι το φάρμακο δεν είχε προφυλακτική δράση, αλλά δεν είχε και αρνητική επίδραση, πέραν κάποιων συνηθισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η διάρροια.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Εισαγγελέας για τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα