Οι στατίνες αποτελούν αγωγή πρώτης γραμμής για την μείωση της υψηλής χοληστερόλης και την πρόληψη και θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων. Την υπεροχή της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων αποτυπώνει και «ακτινογραφεί» νέα ερευνητική μελέτη της Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας (CUNY) στη Νέα Υόρκη που δημοσιεύεται στο eLife.

Οι στατίνες φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές, έναντι άλλων ομάδων φαρμάκων που στοχεύουν την υψηλή χοληστερόλη, στην πρόληψη του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, με την επίδρασή τους να είναι πιο ισχυρή στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, χωρίς να έχουν καταστεί μέχρι στιγμής απόλυτα σαφή τα αίτια αυτής της διαφοροποίησης.

Η ερευνητική ομάδα υπό την καθηγήτρια Mary Schooling διερεύνησε τη δράση των στατινών μέσω μελέτης παρατήρησης με τη μέθοδο της μεντελιανής τυχαιοποίησης, με τα ευρήματα να υποδηλώνουν (συμβαδίζοντας με την επί μακρόν σχετική υπόθεση) ότι οι στατίνες, σε αντίθεση με άλλες σημαντικές θεραπείες τροποποίησης λιπιδίων, όπως οι αναστολείς PCSK9 και η δραστική ουσία εζετιμίμπη, λειτουργούν εν μέρει μέσω τεστοστερόνης ειδικά στους άνδρες.

Αυτή η πρόσθετη ιδιότητα συμβάλλει στη συνολική υπεροχή τους, διότι η τεστοστερόνη επηρεάζει τις καρδιαγγειακές νόσους και διαφοροποιείται στα δύο φύλα, με τα επίπεδά της να είναι υψηλότερα στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Εκτός από την χάραξη νέων κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη πολύ αναγκαίων νέων μέσων πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των ερευνών που αφορούν τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες.

«Ο προσδιορισμός του γιατί οι στατίνες έχουν μοναδική αποτελεσματικότητα ανοίγει νέες οδούς για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες» επισημαίνει η καθηγήτρια Mary Schooling.

Διαβάστε επίσης

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Γιατί η καρδιά προδίδει λιγότερες γυναίκες από ότι άνδρες

Χοληστερόλη: Γιατί δεν πέφτει ενώ παίρνουμε στατίνες;

Από καρδιαγγειακά νοσήματα πάσχει ο ένας στους δύο