Στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου μέσω ενός πολυλειτουργικού μοντέλου κυτταρικής θεραπείας ελπίζει κοινή επιστημονική ομάδα στην Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας περιγράφονται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι ειδικοί έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για την ελκώδη κολίτιδα σε ζωϊκά μοντέλα.

Το φιλόδοξο εγχείρημα τρέχουν από κοινού ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων (UPV-EHU) σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ίσως η πιο γνωστή πτυχή είναι η χρήση βλαστοκυττάρων σε αναγεννητικές θεραπείες, καθώς όλοι έχουμε ακούσει παραδείγματος χάριν για τη χρήση χονδροκυττάρων στην αναγέννηση χόνδρου ή για τη χρήση καρδιομυοκυττάρων για την απόφραξη του μυοκαρδίου κατόπιν εμφράγματος» αναφέρει η Rosa Hernández, καθηγήτρια στη Σχολή Φαρμακολογίας και ερευνήτρια στο ισπανικό Ερευνητικό Κέντρο Μηχανικών Βιοϊατρικής, Βιοϋλικών και Δικτύου Νανοϊατρικής (CIBER-BBN).

«Ωστόσο, η ερευνητική μας ομάδα εργάζεται για την αξιολόγηση της θεραπευτικής δράσης των βλαστοκυττάρων μέσω της παρακρινικής τους επίδρασης, δηλαδή μέσω ενός συνόλου αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που απελευθερώνονται από τα κύτταρα» εξηγεί η ίδια.

Έχει ήδη παρατηρηθεί μία πιθανή ευεργετική επίδραση της χρήσης βλαστοκυττάρων σε ένα ολόκληρο φάσμα διαταραχών με φλεγμονώδες υπόβαθρο, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Chrohn.

Στη βάση αυτού, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ Rosa Hernández και τον Δρ Manoli Igartua, ξεκίνησε ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα πριν τρία χρόνια επιδιώκοντας να αναπτύξει μοντέλα σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν σε κλινικές δοκιμές με βλαστοκύτταρα.

Στην πραγματικότητα, παρόλο που η δυναμική των βλαστικών κυττάρων να αντιμετωπίσουν αυτές τις φλεγμονώδεις διαταραχές κατέστη σαφής στις δοκιμές, εντοπίστηκαν παράλληλα προβλήματα, όπως η ταχεία εξάλειψη των κυττάρων από το σώμα, η πιθανή ανάπτυξη όγκων ή η μειωμένη ικανότητά τους να απελευθερώνουν θεραπευτικές ουσίες. Κατ’ επέκταση έπρεπε να αναζητηθούν νέες τεχνολογικές λύσεις.

Η ομάδα σχεδίασε και δοκίμασε πρόσφατα με επιτυχία ένα πολυλειτουργικό μοντέλο κυτταρικής θεραπείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και συγκεκριμένα με ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο Δρ David J. Mooney.

«Εκτός από τα βλαστοκύτταρα, το σύστημα ενσωματώνει και άλλα στοιχεία, όπως βιοϋλικά και μικροσωματίδια που απελευθερώνουν ιντερφερόνη. Με αυτό τον τρόπο, η ενεργοποίηση των κυττάρων μπορεί να παραταθεί έτσι ώστε να απελευθερώνουν διαρκώς βασικές κυτοκίνες και αυξητικούς παράγοντες για τη θεραπεία αυτών των διαταραχών» αναφέρει η Δρ Hernández, προσθέτοντας πως η δράση των κυττάρων στον οργανισμό και η βιοασφάλεια της θεραπείας μπορούν να βελτιωθούν.

Διαβάστε επίσης

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Πέντε κορυφαίες εξελίξεις στη θεραπεία τους

Ελκώδης κολίτιδα: Βρέθηκε αυτό που την προκαλεί

Φλεγµονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Οι επεμβάσεις που ανακουφίζουν τους ασθενείς