Η περίοδος της εμμηνόπαυσης χαρακτηρίζεται από αναρίθμητα συμπτώματα που μπορούν να παρέμβουν στην ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, αλλά και να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως πράγματι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες που έχουν δύο ή περισσότερα μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής για το 2020.

Οι εξάψεις αποτελούν ένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα ως πιο ενοχλητικά της εμμηνόπαυσης. Μπορούν να καταστρέψουν την καθημερινότητα μιας γυναίκας προκαλώντας κόπωση και δυσκολία στη συγκέντρωση, αν και στη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Pennsylvania δεν βρέθηκε πως οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα υγείας. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως οι γυναίκες που βιώνουν δύο ή περισσότερα μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς, πάντως, να βρεθεί κάποιος συσχετισμός με άλλα αποτελέσματα υγείας, όπως ο κίνδυνος καρκίνου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν, επίσης, αν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου, αλλά δεν βρέθηκαν σχετικά στοιχεία. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θεωρείται ότι πυροδοτούν επιπρόσθετους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις και σε αυτά περιλαμβάνονται οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση, η ξηρότητα του κόλπου, η ευαισθησία στο στήθος, οι ημικρανίες και το ξύπνημα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Βρήκαμε ότι ακόμα και οι έντονες εξάψεις δεν σχετίζονταν με άλλα ανεπιθύμητα κλινικά αποτελέσματα υγείας όταν συμβαίνουν μεμονωμένα. Όταν, όμως, συνυπάρχουν με άλλα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης παρατηρήθηκε συσχετισμός με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», αναφέρει ο Δρ. Matthew Nudy από το Ιατρικό Κέντρο Hershey του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και συνεχίζει:

«Με τις καρδιακές παθήσεις να παραμένουν η νούμερο ένα αιτία θανάτου των γυναικών, μελέτες σαν αυτή αποδεικνύονται ανεκτίμητες. Οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση και ότι οι γυναίκες που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, ο εντοπισμός αυτών των γυναικών είναι σημαντικός ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν στρατηγικές περιορισμού του κινδύνου», καταλήγει ο Δρ. Nudy.

Διαβάστε επίσης

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Γιατί η καρδιά προδίδει λιγότερες γυναίκες από ότι άνδρες

Το σάλιο μας αποκαλύπτει πόσο γερή είναι η καρδιά μας

Αυτές είναι οι έξι συχνότερες παθήσεις της καρδιάς