Οι γυναίκες καλούν ασθενοφόρο για τους συζύγους, τους γονείς και τα αδέρφια τους αλλά όχι για τις ίδιες. «Είναι πια καιρός οι γυναίκες να φροντίζουν και για τους εαυτούς τους», αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα έρχονται στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Το κεντρικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας είναι το #BalanceforBetter και αποτελεί ένα κάλεσμα για την ισότητα των δυο φύλων στον κόσμο. Το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες και οι προαναφερθείσα έρευνα δείχνει ανισορροπίες στη διαχείρισή του.

Ο καθηγητής Mariusz Gisior, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δήλωσε: «πολύ συχνά οι γυναίκες ελέγχουν το σπίτι, στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και ετοιμάζουν τις οικογενειακές γιορτές. Ακούμε ξανά και ξανά ότι αυτές οι υποχρεώσεις καθυστερούν τις γυναίκες να καλέσουν ασθενοφόρο αν βιώσουν συμπτώματα καρδιαγγειακού επεισοδίου».

Ο Δρ. Marek Gierlotka, εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα πρόσθεσε: «Πέρα από το να φροντίζουν το σπίτι τους οι γυναίκες διασφαλίζουν το ότι τα συγγενικά τους πρόσωπα αρσενικού φύλου θα λάβουν επείγουσα ιατρική βοήθεια όταν και αν τη χρειαστούν. Είναι καιρός και για τις γυναίκες να φροντίσουν επίσης τους εαυτούς τους».

Σε σύνολο 7.582 ασθενών που διαγνώστηκαν με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του διαστήματος ST (STEMI) συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Το STEMI αποτελεί ένα σοβαρό τύπο καρδιακού επεισοδίου όπου φράσσεται μία μείζονα αρτηρία που τροφοδοτεί την καρδιά με αίμα. Η ταχύτερη επαναφορά της ροής του αίματος μεταφράζεται σε διάσωση του καρδιακού μυός, μειωμένο αριθμό νεκρών ιστών, λιγότερο χρόνο καρδιακής ανεπάρκειας και κατ’ επέκταση μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Οι οδηγίες επιπλέον συνιστούν ότι η διάνοιξη της αρτηρίας με τοποθέτηση στεντ θα πρέπει να γίνει εντός 90 λεπτών με τη διάγνωση να πρέπει να γίνει στο ασθενοφόρο με τη χρήση ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG).

Το 45% των ασθενών είχαν υποβληθεί σε επέμβαση εντός του συνιστώμενου χρόνου – από αυτούς τους ασθενείς ο αριθμός των γυναικών ήταν κατά πολύ λιγότερος συγκριτικά με τους άνδρες. Οι ασθενείς εντός και εκτός από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα επείγουσας αντιμετώπισης είχαν παρόμοιους αριθμούς ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας. Όσον αφορά όμως εκείνους που είχαν την ταχύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα, είχαν και τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η καρδιά τους καθίστατο πιο ικανή να αντλήσει αίμα.

«Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να δεχτούν την απαραίτητη φροντίδα εκτός του συνιστώμενου χρόνου, συγκριτικά με τους άνδρες, οφείλεται στο ότι καθυστερούν περισσότερο να καλέσουν ασθενοφόρο όταν παρουσιάζουν συμπτώματα και αυτό κυρίως συμβαίνει στις νεότερες γυναίκες. Επιπρόσθετα λιγότερο συχνά στέλνονται τα αποτελέσματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος νεαρών γυναικών στα ιατρικά κέντρα κάτι που είναι απαραίτητο για την επίσπευση της θεραπείας», δήλωσε ο καθηγητής Gisior.

Από την πλευρά του ο Δρ. Gierlotka πρόσθεσε: «Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να βελτιωθεί η προ-νοσοκομειακή φροντίδα των νεαρών γυναικών που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Η ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να προωθείται στις γυναίκες και ειδικά τις νεότερες γυναίκες. Επιπρόσθετα οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν λιγότερο τυπικά σημάδια και συμπτώματα, το οποίο ενδέχεται να συμβάλλει στην καθυστέρηση κλήσης ιατρικής βοήθειας».

Ο πόνος στο στήθος και το αριστερό χέρι είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρδιακού επεισοδίου. Οι γυναίκες συχνά έχουν επίσης πόνο στην πλάτη, τον ώμο ή το στομάχι. Καλέστε ασθενοφόρο αν έχετε επίμονο και οξύ πόνο στο στήθος, το λαιμό, την πλάτη, το στομάχι ή τους ώμους ο οποίος διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά.