Η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού φαίνεται ότι δεν προστατεύει μόνο από τους παθογόνους εισβολείς, αλλά και από τις ψυχικές διαταραχές! Σε αυτή την ενδιαφέρουσα διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale, που συνέκριναν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον νωτιαίο μυελό ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και υγιών ανθρώπων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Immunology, υποδεικνύει ότι τα ανοσοκύτταρα διαδραματίζουν και κάποιο άλλο ρόλο εκτός από την προστασία από μικροβιακούς εισβολείς και αυτός δεν είναι άλλος από την προστασία της ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα αυτά στηρίζουν μια νέα θεωρία βάσει της οποίας οι ιντερφερόνες γ, ένας τύπος ανοσοκυττάρου που βοηθά στη ρύθμιση διάφορων ανοσολογικών αποκρίσεων, μπορεί, επίσης, να παίζει κάποιο ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης σε υγιείς ανθρώπους.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο αποκλεισμός των ιντερφερονών γ και των Τ κυττάρων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης σε ποντίκια, με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι η κατάθλιψη αποτελεί επίσης μια κοινή παρενέργεια σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που λαμβάνουν θεραπεία με διαφορετικό τύπο ιντερφερόνης.

Χρησιμοποιώντας μια ισχυρή νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη λεπτομερή εξέταση μεμονωμένων κυττάρων, οι ερευνητές έδειξαν ότι ενώ τα χαρακτηριστικά των Τ κυττάρων στον νωτιαίο μυελό των υγιών ανθρώπων έχουν ομοιότητες με αυτά των πασχόντων από πολλαπλή σκλήρυνση, δεν έχουν την ικανότητα να αντιγράφονται και να προκαλούν την επιζήμια φλεγμονώδη απόκριση που παρατηρείται στις αυτοάνοσες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Στην ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να παράγει μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση, αλλά μπορεί να έχει και κάποια άλλη λειτουργία, πέρα από την άμυνα ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. «Αυτά τα Τ κύτταρα εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό και εικάζουμε πως ενδεχομένως να μπορούν να διαφυλάσσουν την ψυχική υγεία του ατόμου», αναφέρει ο David Hafler, καθηγητής ανοσοβιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ανοσολογικές αποκρίσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να επηρεάζουν τις ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Άμυνα: Οκτώ τροφές SOS για δυνατό ανοσοποιητικό

Επτά ανησυχητικά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι πρέπει να πάτε στον ψυχολόγο

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πέντε παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητά του