Μαζί με πολλές άλλες βλάβες στην υγεία, το κάπνισμα προκαλεί και χημικές αλλαγές, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στον εγκέφαλο. Από την άλλη μεριά και η εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει παρόμοιες επιδράσεις.

Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο όταν αυτά τα δυο δεινά συνδυάζονται; Η έκπληξη έγκειται στο ότι λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον συνδυασμό των επιδράσεων από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ στον εγκέφαλο.

Πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν πώς επιδρά αυτός ο συνδυασμός σε πειραματόζωα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Chemical Neuroscience. Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως αλκοόλ και καπνός μαζί θα μπορούσαν να αυξήσουν τη νευρολογική ζημιά σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πολλοί άνθρωποι οι οποίοι καπνίζουν καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Προγενέστερες μελέτες είχαν εξετάσει τις συνέπειες κάθε εθισμού ξεχωριστά στην εγκεφαλική λειτουργία. Γι’ αυτό η Δρ. Alana Hansen και οι συνεργάτες της από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αδελαίδας θέλησαν να ανακαλύψουν πώς η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μαζί επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου των ποντικών.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια είτε αλκοόλ, είτε καπνό τσιγάρου ή και τα δύο μαζί μία φορά τη μέρα για 28 μέρες και ακολούθως συνέκριναν τους εγκεφάλους τους με πειραματόζωα τα οποία δεν έλαβαν καμία από τις προαναφερθείσες ουσίες.

Οι επιστήμονες βρήκαν λοιπόν ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και καπνίσματος αύξανε τα επίπεδα των δραστικών μορφών οξυγόνου στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου συγκριτικά με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου ή με αυτά στα οποία είχε χορηγηθεί μόνο καπνός.

Σε όλες τις εγκεφαλικές περιοχές που μελετήθηκαν ο συνδυασμός αλκοόλ και καπνού αύξανε τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών περισσότερο από τις ομάδες των πειραματόζωων στα οποία είχε χορηγηθεί χωριστά είτε η μία είτε η άλλη ουσία. Επίσης στο ραβδωτό σώμα και τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, τα πειραματόζωα με αμφότερες τις ουσίες έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας όσον αφορά την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων του εγκεφάλου.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι με εθισμό στο αλκοόλ οι οποίοι καπνίζουν θα μπορούσαν να έχουν ένα επιπλέον κίνδυνο για νευρολογικές βλάβες, δηλώνουν οι ερευνητές.