Οι άνθρωποι με περισσότερο λίπος στα πόδια φαίνεται πως έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζει νέα προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 6.000 ενήλικες μέσης ηλικίας 37 ετών, με τις μισές να είναι γυναίκες και περίπου το 1/4 της ομάδας να παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση (άνω του 130/80 mm Hg).

Οι μετρήσεις του λίπους στα πόδια που έλαβαν οι ερευνητές συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις του συνολικού σωματικού λίπους και οι άνδρες που είχαν 34% λίπος στα πόδια τους θεωρήθηκε πως έχουν χοντρά πόδια, ενώ για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39%.

Όσοι λοιπόν είχαν αυξημένη συγκέντρωση λίπους στα πόδια ήταν 61% λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα, μάλιστα, διατηρήθηκαν και μετά την προσαρμογή των στοιχείων σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα κοιλιακού λίπους.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η μέτρηση του πάχους των ποδιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση των προσπαθειών πρόληψης της υπέρτασης. «Η κατανομή του λίπους παίζει ρόλο. Παρόλο που πιστεύουμε ότι γενικά το λίπος είναι επιβλαβές, είναι πιθανό το λίπος στα πόδια να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Rutgers, Aayush Visaria.

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όσοι συγκεντρώνουν επιπλέον λίπος στα κάτω άκρα δε χρειάζεται να διατηρούν ένα υγιές βάρος. «Ανεξάρτητα από το σημείο που εντοπίζεται το λίπος, η υπερβολή δεν είναι ποτέ υγιής. Η μελέτη μας υποστηρίζει απλώς ότι αν έχετε πλεονάζον λίπος, το περισσότερο λίπος στα πόδια είναι καλύτερο από ό,τι στην κοιλιά», εξηγεί ο Δρ. Visaria.

«Τα ευρήματα της μελέτης αυτής δεν θα πρέπει να μεταφραστούν ως απόδειξη ότι αν ένας ασθενής έχει αυξημένο λίπος στα πόδια δεν θα αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για μια μελέτη σημαντική για την παρότρυνση διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών για τους παράγοντες που μπορεί να καθιστούν χαμηλότερη την αρτηριακή πίεση», τονίζει με τη σειρά του ο Δρ. Vivek Bhalla, διευθυντής του Κέντρου Υπέρτασης του Πανεπιστημίου Stanford.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές πώς η κατανομή του λίπους μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο υπέρτασης, με το ένα ενδεχόμενο να αφορά στο γεγονός ότι το λίπος που αποθηκεύεται στις διάφορες περιοχές του σώματος μπορεί να δρα με διαφορετικούς τρόπους.

Ο Δρ. Visaria αναφέρει πως η διαφορά ίσως έχει να κάνει με τα τριγλυκερίδια, καθώς οι συμμετέχοντες στη μελέτη με περισσότερο λίπος στα πόδια είχαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ο ερευνητές σημειώνουν, τέλος, ότι η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, παρά μόνο έναν συσχετισμό ανάμεσα στα χοντρά πόδια και την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Κατά συνέπεια, χρειάζονται περισσότερες μελέτες και ειδικότερα σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, καθώς στην παρούσα μελέτη οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 20-59 ετών, άρα τα αποτελέσματα δε μπορούν να γενικευθούν σε πληθυσμό άνω των 60.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Πέντε νόστιμα τρόφιμα που ρίχνουν την πίεση – Δοκιμάστε τα

Έχετε κοιλίτσα και χοληστερόλη; Μήπως φταίνε αυτά τα ποτά;

Πίεση: Ο τρόπος να την κρατήσουμε υπό έλεγχο ακόμη και σε αυτή την ατμόσφαιρα