Τα παιδιά που γίνονται άθελά τους παθητικοί καπνιστές έχουν υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο μετά από επίσκεψη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati.

Η μελέτη, που πρόκειται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο στο Pediatric Research και προς το παρόν είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αύξανε, επίσης, τον κίνδυνο των παιδιατρικών ασθενών για ιατρικές διαδικασίες σχετικές με το αναπνευστικό σύστημα κατά την παραμονή τους στα επείγοντα, καθώς και χορήγηση σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.

Στο πλαίσιο της μελέτης συγκρίθηκαν 380 παιδιά που εκτίθετο σε καπνό τσιγάρου με 1.140 παιδιά χωρίς αντίστοιχη έκθεση, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα.

«Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα στα παιδιά. Εκτός από το ότι τα παιδιά που εκτίθενται πραγματοποιούν περισσότερες επισκέψεις στους παρόχους υγείας, στη μελέτη αυτή θέλαμε να εξετάσουμε ενδελεχώς την πραγματική χρήση πόρων κατά τις επισκέψεις αυτές. Για παράδειγμα, τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα είναι πιο πιθανό να υποβληθούν σε περισσότερα διαγνωστικά τεστ μολύνσεων, εργαστηριακά και ακτινολογικά τεστ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα επείγοντα», εξηγεί η Ashley Merianos, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati.

Οι επιστήμονες περίμεναν ότι τα παιδιά που εκτίθεντο στον καπνό θα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, με τους αριθμούς να συμφωνούν εντυπωσιακά με τις προσδοκίες τους. Οι παιδιατρικοί παθητικοί καπνιστές ήταν 24 φορές πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Ακόμη, τα παιδιά στην ομάδα έκθεσης ήταν οκτώ φορές πιο πιθανό να υποβληθούν σε αναρρόφηση μέσω ρινικού αναρροφητήρα και επτά φορές πιο πιθανό να τους χορηγηθούν στεροειδή.

Από τα παιδιά και των δύο ομάδων που έπασχαν από άσθμα, όσα εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα ήταν 27 φορές πιο πιθανό να λάβουν στεροειδή κατά την επίσκεψή τους στα επείγοντα περιστατικά και πάνω από 15 φορές πιθανότερο να λάβουν αλβουτερόλη, ένα βρογχοδιασταλτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κρίσεων άσθματος.

Επιπλέον, τα παιδιά με έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είχαν αυξημένες πιθανότητες για εργαστηριακά (5,72 φορές), ακτινολογικά (4,73 φορές), όπως και διάφορα άλλα διαγνωστικά τεστ μολύνσεων (2,68 φορές).

Τέλος, τα ευρήματα έδειξαν πως τα παιδιά κάτω του ενός έτους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, πιθανότατα λόγω της αδυναμίας τους να απομακρυνθούν από το περιβάλλον καπνίσματος, ενώ η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση αποτελούσε έναν ακόμη παράγοντα για τις πιθανότητες ενός παιδιού να είναι παθητικός καπνιστής.

Πάντως, παρά τις επιπλοκές στην υγεία των παιδιών που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των περισσότερων νοσοκομείων δεν τα εξετάζουν συχνά για έκθεση στο κάπνισμα, ούτε παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος στις οικογένειές τους, πράγμα που θα ωφελούσε τόσο τους παιδιατρικούς ασθενείς όσο και τους γονείς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να πάρουν τα δεδομένα από την παρούσα μελέτη και να τα αναλύσουν, στοχεύοντας στη δημιουργία τυποποιημένων παρεμβάσεων και προγραμμάτων για τους παρόχους υγείας, τα οποία θα είναι κλινικά αποτελεσματικά και εφικτά, καθώς και απλά και ουσιώδη για γονείς και ασθενείς.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με ερευνητές

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Το Νο1 στοιχείο που θωρακίζει τους πνεύμονες

Ο παράγοντας που απειλεί τους πνεύμονες των παιδιών