Πόσο επικίνδυνο καθιστά το τραγούδι σε κοινό ή με φίλους η αερογενής μετάδοση του κορωνοϊού; Δεδομένου του κινδύνου ακόμα και με την ομιλία, μάλλον θα περιμένουμε καιρό ώσπου να απολαύσουμε ξανά live εμφανίσεις, να συμμετάσχουμε σε χορωδίες ή να τραγουδήσουμε αγκαλιασμένοι.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ακραίο σημείο απαγόρευσης του τραγουδιού, ωστόσο το μέτρο της κοινωνικής απόστασης κρίνεται αναγκαίο και σε αυτή την περίπτωση προς αποφυγή πιθανής μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των εκπνεόμενων σταγονιδίων.

Με αφορμή διάφορες αναφορές για περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χορωδίες, οι ερευνητές έθεσαν στο επίκεντρο τα αιρωρούμενα σταγονίδια που απελευθερώνονται από το στόμα κατά το τραγούδισμα, προκειμένου να εκτιμήσουν με ακρίβεια τον κίνδυνο.

Δώδεκα υγιείς τραγουδιστές -επτά εκ των οποίων επαγγελματίες τραγουδιστές όπερας- και δύο ασθενείς με COVID-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κλήθηκαν να τραγουδήσουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο με φιλτραρισμένο αέρα (απουσία σωματιδίων) στο Εργαστήριο Αερολυμάτων του Πανεπιστημίου Lund, φορώντας αεροστεγείς στολές. Κατά τη διαδικασία, οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό και τη μάζα των σωματιδίων που εκπέμπονταν από τους τραγουδιστές κατά την αναπνοή, την ομιλία, τους διαφορετικούς τύπους τραγουδιού και το τραγούδισμα φορώντας μάσκα.

Το τραγούδισμα του σουηδικού “Bibbis pippi Petter” που τραγουδήθηκε δώδεκα φορές μέσα σε δύο λεπτά στον ίδιο τόνο αλλά και μόνο με φωνήεντα σε επόμενο στάδιο, αποκάλυψε τη μεγάλη ποσότητα σταγονιδίων, ιδίως όταν η ένταση είναι υψηλή και εκφέρονται πολλά σύμφωνα, ιδίως τα χειλικά μπι και πι.

«Ορισμένα σταγονίδια ήταν τόσο μεγάλα που δεν απομακρύνονταν από το στόμα παρά λίγα δέκατα προτού φτάσουν στο έδαφος, ενώ τα μικρότερα και ελαφρύτερα συνέχιζαν να αιωρούνται για λίγα λεπτά», σημείωσε η Malin Alsved, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund. Τα σωματίδια και τα σταγονίδια καταγράφηκαν και μετρήθηκαν με τη χρήση λαμπτήρων υψηλής έντασης, κάμερα υψηλής ταχύτητας και ένα ειδικό όργανο που μπορεί να υπολογίσει πολύ μικρά σωματίδια.

Τέλος, η Alsved με τον Δρ Jakob Löndahl, αναπληρωτή καθηγητή Τεχνολογίας Αερολυμάτων στο Πανεπιστήμιο Lund και ερευνητή στη μελέτη, αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αιωρούμενα σωματίδια όταν οι ασθενείς με COVID-19 τραγούδησαν σε κοντινή απόσταση και την αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Αφενός, το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο ωστόσο, όπως διευκρίνισαν, μπορεί να ποικίλει σε διαφορετικά σημεία των αεραγωγών ή μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης κατά το τραγούδι παραμένει. Ως προς τη μάσκα, κατάφερε να εμποδίσει τη διασπορά των περισσότερων σταγονιδίων και σωματιδίων, μειώνοντας τα επίπεδά τους σε αυτό της απλής ομιλίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Το απροσδόκητο σημάδι που «μαρτυρά» ότι νοσείτε

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας-κλειδί που βοηθά στην εξάπλωσή του

Κορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πόσα σταγονίδια σάλιου μένουν στον αέρα κατά την ομιλία με και χωρίς μάσκα