Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Jackie Bosch, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού πραγματοποίησε μια μελέτη προκειμένου να εξετάσει αν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στη γνωστική ικανότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology παρακολούθησε 1.600 άνδρες και γυναίκες σε 21 χώρες για διάστημα περίπου έξι ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 74 ετών, με τις 6 στους 10 να είναι γυναίκες. Λιγότεροι από τους μισούς (45%) είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ θεωρείται ότι όλοι αντιμετώπιζαν μέτριο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όλοι οι ασθενείς λάμβαναν κάποια από τις συνολικά τέσσερις ημερήσιες φαρμακευτικές αγωγές: μια αγωγή για την αρτηριακή πίεση, μια για τη χοληστερόλη, ένα συνδυασμό των δύο και ένα εικονικό φάρμακο. Τόσο κατά την έναρξη της μελέτης όσο και κατά τη λήξη της, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και αντίληψης, όπως επίσης και σε γενικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, τα φάρμακα αυτά δεν είχαν καμία επίδραση στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Δρ. Bosch «λίγες είναι οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη γνωστική παρακμή. Την ίδια στιγμή, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μελέτη που να δείχνει κάποια προστατευτική δράση των στατινών, με προηγούμενες μελέτες μάλιστα να έχουν προκαλέσει ανησυχία υποστηρίζοντας ότι οι στατίνες ενδέχεται να προκαλούν και απώλεια μνήμης».

Η θετική όψη του νομίσματος είναι ότι «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι δεν παρατηρείται μεγαλύτερη γνωστική παρακμή σε αυτούς που λαμβάνουν στατίνες σε σχέση με εκείνους που λαμβάνουν εικονικά φάρμακα. Επομένως, κανένα αποτέλεσμα δεν είναι πραγματικά καθησυχαστικό στο συγκεκριμένο θέμα», τονίζει η Δρ. Bosch.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα της μελέτης αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες έρευνες, ούτως ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα αν τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν να αποδειχθούν προστατευτικά για τη νοητική κατάσταση, εφόσον ένας άνθρωπος ξεκινήσει την αγωγή σε μικρότερη ηλικία και τα λαμβάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.