Μεγάλη έρευνα αντισωμάτων δίνει ελπίδα για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών δημιουργίας εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να πολεμήσει την λοίμωξη από τον Sars – Cov2 διαρκούν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη διάγνωση και δεν εξασθενούν γρήγορα όπως είχε διαφανεί σε προηγούμενες έρευνες.  Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι τα σχεδιαζόμενα εμβόλια μπορούν να παρέχουν μακράς διάρκειας ανοσία, υποστηρίζουν οι ερευνητές σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  New England Journal of Medicine.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από εξετάσεις σε περισσότερα από 30.000 άτομα στην Ισλανδία αποτελούν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα έρευνα για την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό και γεννούν ελπίδα για την δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων.

Εάν ένα εμβόλιο μπορεί να πυροδοτήσει την παραγωγή αντισωμάτων μακράς διαρκείας όπως κάνει ο οργανισμός σε περίπτωση λοίμωξης, τότε υπάρχει ελπίδα ότι είναι εφικτή η ανοσία σε αυτό τον απρόβλεπτο και υψηλής μεταδοτικότητας ιό έγραψαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα δεν καταδεικνύει την ποσότητα ή τον τύπο αντισωμάτων που παρέχουν ανοσία ή προστασία – αυτό παραμένει άγνωστο.

Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα των ειδικών:

  • Οι μοριακές μέθοδοι ανίχνευσης RNA του ιού σε ρινοφαρρυγγικό επίχρισμα δεν εντόπισαν το 44% των ασθενών στους οποίους ανιχνεύθηκε ο ιός μέσω αιματολογικού τεστ αντισωμάτων. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η αξιοπιστία των τεστ αίματος είναι μεγαλύτερη για να εντοπιστεί ορθότερα η διασπορά του ιού και να καθοριστούν επόμενες κινήσεις όπως π.χ. η επιστροφή στο σχολείο, τη δουλειά κτλ.
  • Υπολογίζεται ότι περίπου στο ένα τρίτο των λοιμώξεων οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί. Επίσης περίπου το 1% του πληθυσμού της Ιρλανδίας είχε μολυνθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι το 99% παρέμενε ευάλωτο.
  • Η θνητότητα από τη λοίμωξη παρέμενε στο 0,3%, περίπου τριπλάσια του ποσοστού της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τον Δρ. Derek Angus επικεφαλής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Pittsburgh.

Αν και πολλές μελέτες έχουν αναφέρει τα ποσοστά θνησιμότητας σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, το πραγματικό ποσοστό θανάτου στο σύνολο των προσβεβλημένων από τον ιό παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα πάντως με την δήλωση του Δρ. Agnus η είδηση ​​ότι τα φυσικά αντισώματα δεν εξαφανίζονται γρήγορα  από τον οργανισμό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για όσους εργάζονται για την παραγωγή εμβολίων.