Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό μέσω της λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και θα το χαρακτήριζαν ως μία ευχάριστη εμπειρία, αλλά και πέραν αυτού η εργαστηριακή μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2 με τη μέθοδο RT-PCR μπορεί να καταστεί σε πολλές χώρες «ευάλωτη» σε καθυστερήσεις λόγω συσσώρευσης δειγμάτων στα εργαστήρια.

Για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού είναι καίριας σημασίας η δυνατότητα συχνής υποβολής σε τεστ που να δίνουν αποτελέσματα γρήγορα, και στο πλαίσιο σχετικών ερευνητικών προσπαθειών που διεξάγονται παγκοσμίως εντάσσεται και η νέα πρωτότυπη συσκευή που ανέπτυξαν οι Hossam Haick, Hu Liu, Yueyin Pan και οι συνεργάτες τους στην επαρχία Γιουχάν της Κίνας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, σε δημοσίευσή τους στο ACS Nano, πρόκειται για αισθητήρα με βάση τα νανοϋλικά που μπορεί να ανιχνεύσει μη επεμβατικά την COVID-19 σε δείγμα αναπνοής, με το άτομο να φυσά στη συσκευή για δύο με τρία δευτερόλεπτα από απόσταση ενός ή δύο εκατοστών -όπως συμβαίνει στο αλκοτέστ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι ιοί και τα κύτταρα που μολύνουν εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις που μπορεί να απελευθερωθούν κατά την εκπνοή.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία σειρά από νανοσωματίδια χρυσού που συνδέονται με μόρια ευαίσθητα σε διάφορες πτητικές οργανικές ενώσεις. Όταν οι ενώσεις αλληλεπιδρούν με τα μόρια ενός νανοσωματιδίου, η ηλεκτρική αντίσταση αλλάζει.

Εν συνεχεία, εκπαίδευσαν τον αισθητήρα να ανιχνεύει τον κορωνοϊό μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να συγκρίνει το μοτίβο των σημάτων ηλεκτρικής αντίστασης που ελήφθησαν από το δείγμα αναπνοής 49 ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 με εκείνο από 58 υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και από 33 ασθενείς με άλλη πνευμονική λοίμωξη.

Η συσκευή διέκρινε με ακρίβεια 76% τις περιπτώσεις COVID-19 από τα υγιή δείγματα της ομάδας ελέγχου, και ξεχώρισε επίσης με ακρίβεια 95% την COVID-19 από άλλες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Ο αισθητήρας μπορούσε επίσης να διακρίνει, με ακρίβεια 88%, ποιοι είχαν τη στιγμή του ελέγχου ενεργή νόσο COVID-19 και ποιοι είχαν αναρρώσει.

Φυσικά πρόκειται για ευρήματα που πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερο δείγμα και με περαιτέρω δοκιμές.

Οι ερευνητές, πάντως, εκτιμούν ότι η νέα συσκευή διαθέτει τη δυναμική να φανεί χρήσιμη ως πρώτο βήμα ελέγχου σε ευρεία κλίμακα, ώστε να καθοριστεί ποια άτομα χρειάζεται να υποβληθούν σε περαιτέρω τεστ επαλήθευσης.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ο πιο απροσδόκητος τρόπος να θωρακίσετε την υγεία σας

Κορωνοϊός: Τα Τ-λεμφοκύτταρα «θυμούνται» προηγούμενες λοιμώξεις με κορωνοϊούς – Τι σημαίνει αυτό