Νέα έρευνα βρήκε ότι δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στις εσωτερικές αισθήσεις του σώματός μας μπορούμε να αυξήσουμε την εκτίμηση που νιώθουμε για αυτό.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Body Image επικεντρώθηκε στην παρεμβολή του γαστρεντερικού συστήματος, δηλαδή τα συναισθήματα της πείνας ή της πληρότητας που προέρχονται από το έντερο.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την Jennifer Todd από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 191 ενήλικες σε Βρετανία και Μαλαισία, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε καθεστώς πείνας και μετά κατανάλωσαν νερό.

Οι ερευνητές μέτρησαν τόσο την ποσότητα του νερού που καταναλώθηκε σε σχέση με την χωρητικότητα του στομαχιού, όσο και τα αισθήματα και τις εμπειρίες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, στην οποία περιλαμβάνονταν και ερωτηματολόγια σχετικά με διαφορετικές πτυχές της εικόνας του σώματος, όπως η εκτίμηση για το σώμα και για τη λειτουργικότητά του.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εικόνα του σώματος αφορά στις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχει ένα άτομο για την εμφάνισή του και η θετική εικόνα του σώματος αφορά συγκεκριμένα σε μια ενεργή αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για το σώμα ενός ατόμου.

Η μελέτη, λοιπόν, βρήκε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στην ένταση των αισθήσεων του εντέρου μετά την κατανάλωση νερού σχετιζόταν με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εκτίμησης για το σώμα και τη λειτουργικότητά του στους συμμετέχοντες τόσο της Βρετανίας όσο και της Μαλαισίας.

«Η μελέτη μας δείχνει μία σαφή σύνδεση ανάμεσα στην αίσθηση του σώματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην αίσθηση της πληρότητας, και στην εικόνα που έχει το άτομο για το σώμα του. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που είναι καλύτερα συντονισμένοι με τις εσωτερικές λειτουργίες του σώματός τους έχουν μεγαλύτερη εκτίμηση για το σώμα τους γενικότερα. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι η ίδια σύνδεση υπάρχει και στις δύο, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, χώρες», αναφέρει η Δρ. Todd και συμπληρώνει:

«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία στα γαστρικά σήματα μπορεί να αυξάνει την αίσθηση των θετικών λειτουργιών που πραγματοποιεί το σώμα και να βελτιώνει την ικανότητα απόκρισης στις ανάγκες του σώματος, στοιχεία που αμφότερα ενισχύουν τη θετική εικόνα του σώματος. Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο συντονισμένοι με τα εσωτερικά διεγερτικά, όπως η αίσθηση του εντέρου, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αρνητικής εικόνας για το σώμα τους, λόγω μιας υπερβολικής εξάρτησης από εξωτερικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση, όπως το σχήμα και το μέγεθος. Είναι πιθανό η εικόνα του σώματος να μπορεί να ενισχυθεί, αν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ‘ακούνε΄ περισσότερο τις εσωτερικές τους αισθήσεις, όπως το αίσθημα της πληρότητας», καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Με ποιο τρόπο οι άνδρες λυγίζουν στην πίεση να έχουν τέλεια εμφάνιση

Καρκίνος Μαστού: Το ανεξίτηλο αποτύπωμα της νόσου στην ψυχική υγεία

Αδυνάτισμα: Γιατί πεινάμε κάθε λίγο και λιγάκι και πώς θα το αντιμετωπίσουμε