Θα μπορούσε ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και νόσους του εντέρου να επιτρέψει σε πάσχοντες από κοιλιοκάκη να εντάξουν ανώδυνα τη γλουτένη στη διατροφή τους; Δείτε τι αναφέρουν ερευνητές από το Βέλγιο περιγράφοντας ένα χαρακτηριστικό case report που αφορά έναν ασθενή με κοιλιοκάκη και αλωπεκία.

Σύμφωνα με μελέτη αναφοράς επιστημόνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέβεν στο Βέλγιο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, η τοφασιτινίμπη, εκλεκτικός αναστολέας της κινάσης Janus (JAK) για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αποδείχθηκε αποτελεσματική στην πρόκληση κλινικής ύφεσης σε ασθενή με κοιλιοκάκη παρόλο που η διατροφή του περιείχε γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη απαιτεί δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη, καθώς καμία άλλη μη διατροφική προσέγγιση δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Η πιστή τήρηση του διατροφικού προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των βλεννογόνων και την πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών, όμως η πλήρης αποφυγή της γλουτένης είναι δύσκολη ακόμη και για τους ασθενείς που επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση στο διατροφικό τους πλάνο.

Περιγράφοντας την περίπτωση άνδρα ασθενούς με κοιλιοκάκη και αλωπεκία, οι επιστήμονες αναφέρουν πως αφότου κατόρθωσε να παρουσιάσει ύφεση ακολουθώντας διατροφή χωρίς γλουτένη, ο ασθενής συνέχισε να τρώει γλουτένη περνώντας περιόδους υποτροπής και ύφεσης στα συμπτώματά του, ενώ ακόμη υπέφερε από αλωπεκία.

Αφότου ενημερώθηκε για τους πιθανούς κινδύνους και τα πιθανά οφέλη, ο ασθενής δεν επέστρεψε σε διατροφή χωρίς γλουτένη, αλλά ξεκίνησε τη λήψη τοφασιτινίμπης σε δοσολογία 5 mg ημερησίως για την αλωπεκία.

Οι μετέπειτα εξετάσεις του έδειξαν αναπάντεχα πλήρη ιστολογική και ορολογική ύφεση της κοιλιοκάκης παρόλο που δεν είχε αποβάλλει τη γλουτένη από τη διατροφή του. Ο ίδιος συνέχισε τη λήψη τοφασιτινίμπης, με τις εξετάσεις στις οποίες υποβαλλόταν σε τακτική βάση να δείχνουν φυσιολογικές τιμές στη γενική εξέταση αίματος και στα επίπεδα λιπιδίων και κινάσης κρεατίνης.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ πρόκειται για πιθανώς ενθαρρυντικά ευρήματα για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη, οι Βέλγοι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι πιθανές παρενέργειες έρχονται να περιορίσουν την πιθανή χρήση της τοφασιτινίμπης μόνο σε νόσους που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη

Κοιλιοκάκη: Η θεραπεία που ξαναβάζει τη γλουτένη στο πιάτο των ασθενών

Κοιλιοκάκη: Η διατροφή της εγκύου που μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο για το παιδί