Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τις επιπλοκές που προκαλεί στον οργανισμό ο ιός SARS-CoV-2, πέραν των αναπνευστικών και πνευμονικών διαταραχών. Πρόσφατα περιστατικά υποδεικνύουν την παρουσία εγκεφαλοαγγειακών-νευρολογικών δυσλειτουργιών σε ασθενείς με COVID-19, όπως είναι τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Luca Cucullo και άλλοι ερευνητές από Επιστημονικό Κέντρο Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας (TTUHSC) μελετούν εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις του καπνίσματος και του ατμίσματος στο εγκεφαλοαγγειακό και νευρολογικό σύστημα, με την έρευνά τους να δείχνει ότι οι καπνιστές και οι ατμιστές είναι πιο ευάλωτοι σε ιικές και βακτηριακές μολύνσεις σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Βασιζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα και τα πρόσφατα περιστατικά ασθενών με COVID-19, λοιπόν, οι ερευνητές επανεξέτασαν το ρόλο που μπορεί να παίζει το κάπνισμα και το άτμισμα στην εγκεφαλοαγγειαή και νευρολογική δυσλειτουργία ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Σε προηγούμενη έρευνά του, ο Δρ. Cucullo έδειξε ότι ο καπνός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αναπνευστική λειτουργία ενός ατόμου και από εκεί να επηρεάσει το αγγειακό σύστημα και τελικά τον εγκέφαλο. Καθώς, λοιπόν, η COVID-19 επιτίθεται κι αυτή στο αναπνευστικό και αγγειακό σύστημα, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του θέλησαν να δουν αν υπάρχουν αναφερθέντα περιστατικά που να υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί επίσης να επηρεάζει τον εγκέφαλο και να οδηγήσει στην έναρξη μακροχρόνιων νευρολογικών διαταραχών, όπως τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, αναζήτησαν στοιχεία που να δείχνουν ότι το κάπνισμα και το άτμισμα μπορούν να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα υγείας για τους ασθενείς με COVID-19.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια περιστατικά δείχνουν ότι πράγματι εκδηλώνονται εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με COVD-19 και ότι τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μάλιστα, μια μελέτη αποτελούμενη από 214 ασθενείς διαπίστωσε ότι το 36,45% των ασθενών με COVID-19 είχαν νευρολογικά συμπτώματα, υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι ο ιός μπορεί να επηρεάζει το εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα. Πώς συμβαίνει αυτό;

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 13 παράγοντες πήξης του αίματος που μπορούν να αυξηθούν λόγω υποξίας, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα στερείται επαρκούς ποσότητας οξυγόνου στους ιστούς, όπως συμβαίνει με το κάπνισμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η COVID-19 φαίνεται επίσης να αυξάνει τον παράγοντα von Wellebrand, μια πρωτεΐνη πήξης του αίματος που προάγει την προσκόλληση των αιμοπεταλίων στην περιοχή των τραυμάτων.

«Όταν ο παράγοντας πήξης αυξηθεί στο σώμα, θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων, προκαλώντας, τελικά, διάφορες αγγειακές δυσλειτουργίες, όπως αιμορραγικό ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρουν οι ειδικοί.

Και επειδή η COVID-19 και το κάπνισμα ή άτμισμα αυξάνουν τους παράγοντες πήξης του αίματος μπορεί να επηρεάσει εξίσου το εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα, με τον Δρ. Cucullo να πιστεύει πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πιθανώς υψηλότερος για τους ασθενείς με COVID-19 που καπνίζουν.

Επιπλέον, δεδομένα από πρόσφατη κλινική μελέτη δείχνουν ότι τμήμα της βλάβης που προκαλείται από την COVID-19 ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα είναι μόνιμο. Τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ότι η ηλικία και η φυσική δραστηριότητα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κατάσταση. Ενδεικτικά, κάποιοι από τους ασθενείς με τους παράγοντες υψηλότερου κινδύνου για μακροχρόνια προβλήματα από την COVID-19 ήταν δραστήριοι νεαροί ενήλικες στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Εκτός της ζημιάς στο ανοσοποιητικό και αγγειακό σύστημα και την πυροδότηση εγκεφαλοαγγειακών και νευρολογικών δυσλειτουργιών, το κάπνισμα και το άτμισμα συχνά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα και σε ασθενείς με γρίπη ή άλλες αναπνευστικές και πνευμονικές παθήσεις. Επειδή η COVID-19 φαίνεται να επηρεάζει πολλά από αυτά τα συστήματα, ο Δρ. Cucullo επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αυξημένοι για τους ασθενείς με COVID-19 που καπνίζουν, ωστόσο ο ιός είναι αρκετά καινούργιος για να μπορεί κάτι τέτοιο να υποστηριχθεί με βεβαιότητα.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε μετά από 4 μήνες πανδημίας COVID-19

Κορωνοϊός: Τέσσερα δεδομένα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον φονικό ιό

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η σοβαρή νόσος Covid-19