Oι τεχνικές και τα οφέλη των stents (ενδονάρθηκες) στις κεντρικές φλέβες ασθενών, με φλεβική απόφραξη λόγω κάποιας πρόσφατης ή παλαιάς θρόμβωσης ή λόγω εξωτερικής πίεσης, έχουν περιγραφεί αρκετά χρόνια πριν. Σχετικά πρόσφατα όμως, νέες τεχνολογίες και αυξανόμενη εμπειρία έχουν κάνει την θεραπεία πιο ευρέως διαδεδομένη και πολλά υποσχόμενη για επιλεγμένους ασθενείς με έντονο πρήξιμο στα πόδια, πόνο στο περπάτημα, διατεταμένους φλεβικούς κιρσούς και φλεβικά έλκη.

Αν και ο κόσμος είναι πιο εξοικειωμένος με τα stents στα στεφανιαία αγγεία ή στις αρτηρίες των κάτω άκρων, τα φλεβικά stents τοποθετούνται στις φλέβες της πυέλου με στόχο να διανοίξουν και να συντηρήσουν ανοιχτή την κυκλοφορία και επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική χωρίς τομές και η νοσηλεία είναι ολιγόωρη ή μονοήμερη για τις πιο απαιτητικές τεχνικά περιπτώσεις.

Προσφάτως ο κ. Ευθύμιος Αυγερινός, MD, FACS, FEBVS, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας ανακοίνωσε, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης σε 200 ασθενείς μέσης ηλικίας 49 ετών που η ιατρική του ομάδα αντιμετώπισε, τοποθετώντας φλεβικά stents. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών (~85%) είχαν πρόσφατη ή παλαιά θρόμβωση και το υπόλοιπο 15% είχαν διαγνωστεί με φλεβική στένωση με έντονα συμπτώματα ή φλεβικά έλκη στα πόδια.

Η μελέτη εστίασε στις διαφορές μεταξύ των φύλων που μπορεί να έχει, μακροχρόνια, η βατότητα και αποτελεσματικότητα των φλεβικών stents. Τα αποτελέσματα έδειξαν εξαιρετική βατότητα >80% στην 5ετία για το σύνολο των ασθενών, όταν όμως διαχωρίστηκαν με βάση το φύλο παρατηρήθηκε υπεροχή των ανδρών με 94% βατότητα έναντι 74% στις γυναίκες. Λαμβάνοντας υπόψη και λοιπούς παράγοντες συννοσηρότητας, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αποφραχθεί το stent τους.

Ο Δρ Ευθύμιος Αυγερινός, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ

Ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας μίλησε στο ygeiamou.gr για το πως εξηγείται αυτή η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και πως μπορούν να προστατευθούν. «Θα ήταν λάθος να βγάλει συμπέρασμα κάποιος ότι τα αποτελέσματα του φλεβικού stenting δεν είναι ικανοποιητικά για τις γυναίκες. Ξεκινάμε με δεδομένο ότι το φλεβικό stenting έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όταν γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Ακόμα και το 74% βατότητα στην 5ετία για τις γυναίκες είναι εξαιρετικό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι τα περιφερικά αρτηριακά stents που χρησιμοποιούμε σε άλλες παθήσεις έχουν συνήθως 5ετή βατότητα <50%. Οι γυναίκες έχουν βρεθεί να έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε πολλές αγγειακές επεμβάσεις και κατά κανόνα ενοχοποιείται το διαφορετικό ορμονικό και θρομβογενετικό προφίλ τους. Εφόσον τώρα το γνωρίζουμε, μπορούμε να επέμβουμε τροποποιώντας τη φαρμακευτική αγωγή (αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα), ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτελέσματα, μακροχρόνια. Η μελέτη μας είναι η αρχή και ελπίζω ότι σύντομα τα αποτελέσματά μας θα επικυρωθούν και από άλλες παρόμοιες μελέτες μεγάλων εξειδικευμένων κέντρων».

Αναφορικά με την εφαρμογή των φλεβικών stents στη χώρα μας ο Δρ. Αυγερινός εξηγεί ότι «οι τεχνικές των φλεβικών stents, αν και σποραδικά, έχουν αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια να γίνονται και στην Ελλάδα. Για τα καλά αποτελέσματα, όμως, δεν αρκεί ένας καλός επεμβατικός γιατρός-αγγειοχειρουργός. Για επεμβάσεις αυτού του είδους που ακόμα ‘μαθαίνουμε και διερευνούμε’, είναι γνωστό ότι τα καλά αποτελέσματα είναι προϊόν μιας πολυ-επιστημονικής ομάδας υποστήριξης σ’ ένα ένα κέντρο αναφοράς που ιδανικά θα προσελκύει και μεγαλύτερο όγκο περιστατικών. Η Ελλάδα με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις μπορεί να μην έχει τις υποδομές των ΗΠΑ, διαθέτει όμως έμψυχο δυναμικό και καταξιωμένους επιστήμονες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Έχω πλέον πάρει την απόφαση με την οικογένειά μου και το Φθινόπωρο θα επιστρέψουμε ολοκληρωτικά στην Ελλάδα. Είμαι ενθουσιασμένος για την ευκαιρία που μου δίνεται να προσθέσω τμήμα της κλινικής και ακαδημαϊκής εμπειρίας μου στο ήδη υπάρχον υψηλό δυναμικό τεταρτοβάθμιας υγείας τόσο στον ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα».