Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα από τα καλά βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου μπορεί να έχει ένα μέχρι πρότινος άγνωστο όφελος, τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε άρθρο τους στο Journal of Biological Chemistry, η δραστηριότητα του βακτηρίου Eubacterium limosum στο έντερο μειώνει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που έχει σχετιστεί με την αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες. Αφού παραχθεί στο έντερο, η χημική ουσία μπαίνει στην αιματική κυκλοφορία και «ταξιδεύει» προς το ήπαρ, όπου μετατρέπεται στις πλέον επιβλαβή εκδοχή της.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τη συμπεριφορά του βακτηρίου σε μια οικογένεια πρωτεϊνών που υποψιάζονταν ότι μπορούσε να εξηγήσει με διαφορετικό τρόπο πως τα καλά βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου. Τα καλά βακτήρια ανταγωνίζονται με τα κακά βακτήρια για τα ίδια θρεπτικά συστατικά και αν τα πρώτα κερδίσουν, μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση προβλημάτων υγείας που μπορεί να είναι απόρροια του μεταβολισμού των τροφών.

Το Eubacterium limosum έχει στο παρελθόν διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανακουφίσει το έντερο από τη φλεγμονή. Και η χημική ουσία που σχετίζεται με τις φραγμένες αρτηρίες σε περιβάλλον αθηρωμάτωσης είναι η τριμεθυλαμίνη (TMA). Παράγεται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού όταν ορισμένα εντερικά μικρόβια – αυτά που θεωρούνται άχρηστα για τον άνθρωπο – αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Μεταξύ αυτών η L-καρνιτίνη, μια χημική ουσία που εμπεριέχεται σε κρεατικά και ψάρια, χρησιμοποιείται ως διατροφικό συμπλήρωμα για την ανάρρωση του σώματος μετά τη σωματική άσκηση.

Ο Δρ. Joseph Krzycki, καθηγητής Μικροβιολογίας και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το E. limosum αλληλεπιδρά με την L-καρνιτίνη με διαφορετικό τρόπο στο έντερο και η αλληλεπίδραση αυτή εξαλείφει τον ρόλο της δεύτερης στην παραγωγή της ΤΜΑ.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την ωφέλιμη συμπεριφορά του βακτηρίου στην πρωτεΐνη MtcB, ένα ένζυμο που κόβει συγκεκριμένα μόρια από ενώσεις για να βοηθήσει τα βακτήρια να παράγουν ενέργεια και να επιβιώσουν. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως μεθυλίωση.

Σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις, η L-καρνιτίνη λειτουργεί ως υπόστρωμα ανάπτυξης – ένα συστατικό για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει ο οργανισμός, και επίσης ένας στόχος για ενζυματική δραστηριότητα. Στη μελέτη, οι ερευνητές σίτισαν καλλιέργειες E. limosum μια ποικιλία πιθανών υποστρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της L-καρνιτίνης. Μόνο όταν προσφέρθηκε L-καρνιτίνη, το βακτήριο συνέθεσε την πρωτεΐνη MtcB για να απομακρύνει την μεθυλομάδα της L-καρνιτίνης – ουσιαστικά η MtcB είναι μέρος του φυσικού τρόπου κατανάλωσης του θρεπτικού συστατικού από τα βακτήρια.