Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το μικροβίωμα του τραχήλου μάλλον επηρεάζει την λοίμωξη από τον ιό HPV σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Το μικροβίωμα του τραχήλου της μήτρας ενδεχομένως προάγει τις υψηλού βαθμού προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο mBio.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους αλληλούχισης του DΝΑ προκειμένου να αναγνωρίσουν τις οικογένειες βακτηρίων που σχετίζονται με υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις που είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκινικές.

O καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας συνίσταται στον παθολογικό και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων που επενδύουν τον τράχηλο της μήτρας. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την διαδικασία αποτελεί η ενσωμάτωση του γονιδιώματος του ιού HPV – του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων – στον πυρήνα αυτών των κυττάρων. Στους ογκογόνους τύπους του ιού HPV αποδίδεται έως και το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Φαίνεται όμως ότι και τα βακτήρια παίζουν τον ρόλο τους όπως αποκάλυψε η εν λόγω έρευνα.

Οι ερευνητές βρήκαν πιο πλούσια και ποικίλη μικροβιακή σύνθεση στις υψηλού βαθμού προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις σε σχέση με τις χαμηλού βαθμού καθώς και με τους υγιείς ιστούς τραχήλου. Το μυκόπλασμα, η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος ήταν τα είδη των βακτηρίων που αφθονούσαν στις υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις.
«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το μυκόπλασμα συγκεκριμένα μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων» εξηγεί ο ιολόγος και επικεφαλής ερευνητής Peter C. Angeletti από το Πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε τον συσχετισμό ανάμεσα στα βακτήρια και τις αλλοιωσεις, ωστόσο ο Δρ. Angeletti επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτιώδης σχέση. «Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των βακτηρίων και αυτά βρίσκονται στην περιοχή πριν τον ιό HPV;» διερωτάται ο ερευνητής.
Εάν αποσαφηνιστεί ότι τα εν λόγω βακτήρια διευκολύνουν την ανάπτυξη των αλλοιώσεων, τότε η προφυλακτική αγωγή με συγκεκριμένα αντιβιοτικά θα μπορούσε να προλάβει την ανάπτυξη του καρκίνου σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγματα ιστών που ελήφθησαν από 144 γυναίκες στην Τανζανία – μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διεθνώς.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός της σχέσης ανάμεσα στα βακτήρια και τον ιό HPV. Τα βακτήρια λόγου χάρη μπορεί να προάγουν την λοίμωξη από τον ιό HPV είτε άμεσα είτε έμμεσα, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή που με τη σειρά της προάγει την λοίμωξη.