Ένα σημαντικό εύρημα για τη συμβολή των στατινών στον περιορισμό της θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου των ωοθηκών γεννά ελπίδα στις γυναίκες που υποφέρουν από τη νόσο. Η νέα μελέτη για την αντικαρκινική δράση των φαρμάκων που χορηγούνται για τη ρύθμιση της χοληστερόλης,  κοινοποιήθηκε σε διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.

Όπως σημείωσε η Δρ. Kala Visvanathan, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ογκολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη, οι εξελίξεις είναι ουσιαστικές για δύο βασικούς λόγους: αφενός οι στατίνες αποτελούν ένα δοκιμασμένο, ευρέως χρησιμοποιούμενο και οικονομικό φάρμακο και, αφετέρου, πρόκειται για ένα δυναμικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτού του τύπου καρκίνου, του «σιωπηλού δολοφόνου» που διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πια δυνατή.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε και μελέτησε στοιχεία περισσότερων από 10.000 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών από τον Εθνικό Μητρώο Καρκινοπαθών της Φινλανδίας. Περισσότερες από 2.600 ασθενείς λάμβαναν στατίνες, εκ των οποίων το 80% λάμβανε λιπόφιλες (λιποδιαλυτές) στατίνες, όπως η σιμβαστατίνη και η λοβαστατίνη.

Τα δεδομένα ήταν αποκαλυπτικά για την αντικαρκινική δράση των φαρμάκων:

  • η λήψη οποιασδήποτε μορφής στατινών μείωσε έως 40% τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο
  • οι γυναίκες που λάμβαναν λιπόφιλες στατίνες είχαν 43% πιθανότητες θανάτου
  • το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της θνησιμότητας μετά τη χρήση στατινών σημειώθηκε στις ασθενείς με συγκεκριμένους υποτύπους καρκίνου των ωοθηκών, δηλαδή υψηλής επικινδυνότητας θηλώδες καρκίνωμα (μείωση 40%) και καρκίνο του ενδομητρίου (μείωση 50%).
  • ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε και για τις ασθενείς που ξεκίνησαν στατίνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τη Δρ. Visvanathan, μολονότι τα ευρήματα ενισχύουν την κλινική αξιολόγηση των στατινών ως μέρος της αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών, τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με κλινικές δοκιμές και σε άλλα πληθυσμιακά δείγματα προτού καταχωρισθούν επισήμως στη φαρέτρα με τα φάρμακα ενάντια αυτού του καρκίνου.

Η Δρ. Veena John, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικολογικής Ιατρικής Ογκολογίας στο Ίδρυμα γα τον Καρκίνο Northwell Health στο Lake Success της Νέας Υόρκης, χαιρέτισε τα νέα ευρήματα, επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη μιας διπλής-τυφλής τυχαιοποιημένης μελέτης με χορήγηση στατινών και εικονικού φαρμάκου (placebo) στις ομάδες ασθενών.